Na závěr ostře sledovaného procesu se jednapadesátiletý Sinclair po vynesení rozsudku podle agentury AP v soudní síni usmíval a objímal se svými dvěma advokáty. Proces se konal od začátku měsíce před vojenským soudem na základně Fort Bragg v Severní Karolíně.

Sinclair, ženatý otec dvou dětí, býval považován za rychle stoupající hvězdu americké armády a válečného hrdinu. Během třicetileté služby v uniformě byl pětkrát nasazen do válečných operací a postoupil až na příčku zástupce velitele elitní 82. výsadkové divize. Nyní čelil 22 bodům obžaloby, od chování nehodného důstojníka přes cizoložství až po vynucování si orálního sexu od podřízené důstojnice.

Sexuální predátor

Obžaloba jej před uzavřením dohody s obhajobou vykreslila jako sexuálního predátora, který zneužíval své služební postavení a autoritu velitele, a to zejména při bojových nasazeních v Iráku a v Afghánistánu. Odtud byl odvolán kvůli obviněním, že se od mladších důstojnic domáhal jejich nahých či pornografických snímků.

Soudy s vysokými důstojníky armády USA jsou velmi vzácné, ale poslední dobou se Pentagon potýká i se skandály dalších velitelů a snaží se důrazněji potírat sexuální delikty v armádě.