Spor mezi medicínskou firmou a jejími odpůrci trvá už od roku 2009. Tehdy ACLU zažalovala společnost Myriad Genetics, výzkumný fond Utažské univerzity a federální patentový úřad. Podstatou žaloby bylo to, že se firma odmítla jakkoli dělit o patent na genetické testy, které pomáhají odhalit geny spojované se zvýšeným rizikem rakoviny prsu a vaječníků. Pro ženy z rodin, v nichž se toto onemocnění vyskytlo, to znamenalo, že genetické vyšetření mohou získat jedině u společnosti Myriad.

Monopol brání výzkumu

Test mutace takzvaných genů BRCA se provádí asi deset let. Pravděpodobnost, že ženy, u nichž je mutace nalezena, onemocní jedním z těchto dvou druhů rakoviny, je třikrát až sedmkrát vyšší než u ostatní populace. Společnost Myriad Genetics prodává jediný existující test BRCA za 3000 dolarů (57.000 korun). Lékaři a výzkumníci poukazovali na to, že tento monopol brání nejen vývoji levnějších testů, ale také genetickému výzkumu.

Společnost Myriad už při projednávaní svých patentů u nižších instancí uspěla, nynější rozhodnutí Nejvyššího soudu naznačuje možné obtíže. Akcie firmy kvůli soudnímu nařízení spadly o devět procent.

Odpůrci patentování genů také poukazují na širší etické souvislosti celého sporu. Podle nich jde o zásadní otázku, zda si může obchodník patentovat gen, který je součástí lidského těla, a tedy vlastnictvím každého jednotlivého člověka.