Osmatřicetiletý voják čeká ve věznici Fort Leavenworth v Kansasu na formální obvinění a zahájení vojenského soudu.

„Má nějaké vzpomínky na události před tím incidentem a nějaké vzpomínky na dobu po incidentu. Na to, co se dělo mezitím, si pamatuje jen málo,“ řekl Browne agentuře AP.

Právník také uvedl, že Bales před incidentem popíjel alkohol. „Řekl, že měl několik loků něčeho. Ale ani nevypil celý nápoj,“ uvedl Browne. Podle něj tak alkohol zřejmě při masakru významnou roli nehrál.

Sloužil třikrát v Iráku

Bales byl na své čtvrté zahraniční misi. Před nasazením v Afghánistánu sloužil třikrát v Iráku. Do Afghánistánu ho armáda vyslala loni v prosinci a 1. února byl přidělen ke smíšeným americko-afghánským silám, které pomáhají zajišťovat bezpečnost na afghánském venkově.

V neděli 11. března Bales údajně opustil základnu a v několika domech postřílel 16 afghánských civilistů, z toho devět dětí. Některá těla pak spálil. Po zadržení se k útoku přiznal.

Čin vyvolal v Afghánistánu obrovské pobouření a protiamerické demonstrace. Afghánská strana se domáhala, aby pachatel byl souzen v Afghánistánu, a navíc tvrdí, že se na útoku podílela skupina vojáků. Naopak američtí představitelé trvají na tom, že se masakru dopustil jediný střelec.