První várka se dostala ke konzumentům zdarma. Těm, kteří se rozhodli okusit nápoj, vyhrával diskžokej a technohudba. Pivo se nalévalo, jak jinak, do kelímků z recyklovaných plastů. Pořadatelé rozdávali kšiltovky s nápisem PIS. Což je mírně pozměněný pravopis slova „močit“.

Na festivalu ve Wackenu se vypije kolem 400 tisíc piv.
Ekologické pití pro heavymetalisty. Na festival ve Wackenu staví pivovod

Pivní znalci si klepali na čelo – došli výrobci až k absurdní metodě recyklace lidských odpadů? Je „urinální“ pivo zdraví neškodné? Podrobnější informace ukázaly, že všechno je trochu jinak. Ale lidská moč hrála ve výrobním cyklu důležitou roli.

Kořeny nápadu spadají do roku 2015, kdy výbor pro zemědělství a potravinářství nashromáždil z toalet na hudebním festivalu Roskilde 54 tisíc litrů moči. V roce 2016 tento „odpad“ využil jako hnojivo pro vypěstování 11 tun sladovnického ječmene a ten zase posloužil k výrobě klasického piva. Nový nápoj „Pisner“ tedy není vyrobený z moči, jak to mnozí milovníci zlatavého moku prezentovali (a kritizovali).

Pistolník Trump: nové pivo se vysmívá prezidentovi

Každopádně „beercykling“ může sloužit k tomu, aby se moč vylévaná do kanalizace stala druhotným zdrojem pro výrobu potravin jako hnojivo. „Jedná se o to, abychom oslovili cílovou skupinu mládeže, která si tak víc zapamatuje něco o udržitelném vývoji,“ říká Lisbeth Odgaard, manažerka projektu pivovaru Nørrebro Bryghus.

Zdroj: Youtube