Nově zahájené tažení Turecka proti radikálům z Islámského státu (IS) v Sýrii je podle něj zastírací taktikou Turecka namířenou ve skutečnosti proti Kurdům.

Turecko minulý týden oznámilo, že dává své letecké základny k dispozici americkému letectvu k tomu, aby na hranici vznikla zóna, která bude bezpečná pro civilisty. Jde o asi stokilometrové pásmo v oblasti, kterou na syrské straně obývají také Kurdové a je západně od pohraniční oblasti, kterou už ovládají kurdské milice.

Podle BBC tam má začít výcvik jednotek takzvané umírněné syrské opozice, jež bojuje proti režimu prezidenta Bašára Asada. Budou se tam moci také vrátit někteří ze Syřanů, kteří kvůli bojům uprchli do Turecka. Nejprve ale musí být z tohoto území vytlačeni bojovníci IS.

Výpady do kurdských oblastí v Sýrii

Demirtaş prohlásil, že skutečným cílem Turecka je podnikat výpady do kurdských oblastí v Sýrii a zabránit Kurdům toto území kontrolovat. „Turecko nemá v úmyslu útočit na tomto území proti IS. Vládu velmi zneklidnila možnost, že by Kurdové vytvořili v Sýrii svůj autonomní stát," řekl Demirtaş. To turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podle něj nikdy nedopustí a zasáhne za jakoukoli cenu. „Cílem té bezpečné zóny je zastavit Kurdy, ne IS," dodal vůdce strany, která se v červnových volbách dostala poprvé do parlamentu.

Erdogan v úterý prohlásil, že politici, kteří spolupracují s teroristickými skupinami, by měli přijít o poslaneckou imunitu a měli by být postaveni před soud. HDP stojí za požadavky tureckých Kurdů, proti nimž Ankara minulý týden zahájila vojenské útoky na jejich tábory v Iráku. Jejich Stranu kurdských pracujících (PKK) řadí k teroristickým skupinám a odmítá s ní pokračovat v mírovém procesu zahájeném v roce 2013.

Turecké letectvo v noci na dnešek bombardovalo šest cílů PKK na severu Iráku. Podle vládních zdrojů šlo zatím o největší leteckou operaci proti Kurdům od pátku, kdy byly útoky zahájeny. Turecká vláda tak oznámila, že při raziích, při nichž policie pátrá po radikálech a kurdských povstalcích, bylo dosud zatčeno přes 1300 lidí. Policie svou akci rozšířila na 39 provincií, tedy skoro na polovinu země. Turecké ministerstvo zahraničí dnes oznámilo, že Turecko a USA podepsaly dohodu o poskytnutí letecké základny v Incirliku americkému letectvu. Právě odtud mají Američané zajistit pohraniční zónu.