Seznam, sestavený Saúdskou Arábií, Spojenými arabskými emiráty (SAE), Egyptem a Bahrajnem vyžaduje také uzavření turecké vojenské základny v Kataru, uvedla agentura Reuters.

Obyvatelé Kataru začali nakupovat potraviny pro případ delší blokády. Potraviny se do této země stoprocentně dovážejí.
Přestaňte financovat teroristy, opřel se Trump do Kataru

Katar také musí oznámit, že ukončuje vztahy s teroristickými, ideologickými a sektářskými organizacemi včetně Muslimského bratrstva, Islámského státu, al-Káidy, Hizbaláhu a Jabhat Fatah al Šám, dříve pobočky al-Kajdy v Sýrii. Země dávají Dauhá deset dní, aby vyhověl požadavkům, v opačném případě se seznam stane "neplatným". Požadavky předal Kataru Kuvajt, který plní roli zprostředkovatele ve sporu.

Čtyři arabské země obviňují Katar z financování terorismu, podněcování regionální nestability a podpory revoluční teokracie v Íránu. Katar obvinění odmítá. Americký prezident Donald Trump zaujal ke Kataru tvrdé stanovisko a  obvinil ho z toho, že je "teroristickým sponzorem".

Turecko během třítýdenní krize podpořilo Katar. Do oblasti dokonce poslalo svou loď, která dodává potravinovou pomoc Kataru, a ve čtvrtek poslalo malý kontingent vojáků a obrněných vozidel.

Emír Tamím ibn Hamad Al Sání během setkání s americkým prezidentem Donaldem Trumpem 21. května 2017
Katar v úzkých, Kuvajt chce krizi urovnat