Na zkoumání nálezu spolupracovali vědci z Floridské univerzity. „Objev je významný pro celý italský poloostrov,“ píší v Mikrochemickém žurnálu.

Podle posledních nálezů se totiž vědci domnívali, že vinařství se v italském regionu rozvíjelo až ve střední době bronzové (1300 – 1100 let před naším letopočtem), tedy před třemi tisíci lety. Objev tak dokazuje, že to bylo ještě o další tři tisíce let dříve.

Robert Pelikán.
Ministr Pelikán podal žalobu na soudkyni Helenu Královou

Podle posledních zjištění historiků řemeslo do regionu přinesli řečtí, nebo římští bakchanálové. Takzvané bakchanálie byly oslavy boha vína Dionýsa a Bakcha, divoce se při nich pilo, tancovalo a prováděli se další neřesti.

„Tento nový výzkum nabízí naprosto nový pohled na ekonomiku tehdejší starobylé společnosti,“ píší výzkumníci.

Starobylé měděné nádoby, téměř nedotčené zubem času, nalezené v jeskyni Monto Kronio na jihozápadě Sicílie, tak hrají zásadní roli v historii italského vinařství. Jestli jde o červené, nebo bílé, bohužel už ale nejde rozpoznat.

Společně s vínem byla nalezena i nádoba obsahující kyselinu vinnou a sodnou sůl, které se používají při kvašení alkoholického nápoje.

Škody napáchané hurikánem Maria
Hurikán Maria ztrácí dech, i tak dnes může sfouknout Dominikánskou republiku

Jedná se rovněž o jeden z nejstarších nálezů na světě. Nejstarší důkazy o výrobě vína byly nalezeny v Arménii a jsou staré rovněž šest tisíc let. Někteří vědci ale argumentují, že lidé znali výrobu vína mnohem dříve, dokonce už v mladší době kamenné době – před deseti tisíci lety.

Nejstarší podobný nález v byl Itálii byl objeven v 90. letech blízko hlavního města Sardinie Cagliari, jeho stáří se datuje na tři tisíce let.

O tom, jestli prastaré víno skončí v muzeu, nebo půjde do dražby zatím není rozhodnuto.

Italské vinice, ilustrační foto
Italové letos vyrobí o čtvrtinu méně vína. Nejméně za posledních 70 let