Washington byl oficiálně informován, že eskalující americká nepřátelská politika a „lehkovážné" hrozby budou odraženy prostředky „menšího, lehčího a diverzifikovaného jaderného úderu", cituje severokorejská agentura KSNA z prohlášení generálního štábu severokorejské armády. „Nemilosrdná operace" severokorejských sil „byla definitivně zvážena a schválena", uvádí se v komuniké.

Napětí v oblasti je nejvyšší od roku 2010, kdy Severní Korea ostřelovala jeden jihokorejský ostrov, na němž zabila čtyři osoby.

Pchjongjang po březnové jaderné zkoušce už pohrozil totální válkou i jaderným a raketovým útokem a vypověděl všechny dohody o neútočení s Jižní Koreou i příměří z roku 1953.

USA jsou připraveny se bránit

Americký ministr zahraničí John Kerry v úterý prohlásil, že Spojené státy neakceptují severokorejskou válečnou rétoriku a jsou připraveny bránit sebe i Jižní Koreu před případnou agresí Pchjongjangu.

Tento týden USA krátce vyslaly k jihozápadnímu pobřeží Korejského poloostrova dva torpédoborce. Dnes Washington oznámil, že brzy vyšle protiraketový systém na ostrov Guam, aby ho bránil před Severní Koreou.

OSN i USA samostatně proti KLDR zpřísnily po atomovém testu ekonomické sankce. Američané s Jižní Koreou vedou dvouměsíční vojenská cvičení a poslaly demonstrativně na poloostrov svoje „neviditelné" bombardéry a stíhačky.