Uvádí to dnes zveřejněná zpráva mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI) pod názvem „Chtěl jsem zemřít: Syřané, kteří přežili mučení, promlouvají“. Zneužívání podle AI nabývá obrovského rozměru a blíží se brutálním postupům syrského režimu v 70. a 80. letech.

Zpráva vychází z rozhovorů se Syřany, kteří uprchli do Jordánska. Celkově zmínili 31 způsobů mučení a dalších způsobů zneužívání.

Lidé zadržení při masových demonstracích jsou při příchodu do vězení údajně biti holemi, pažbami pušek, pěstmi nebo bičováni. Většina nově příchozích je svlečena až do spodního prádla a někteří musejí strávit venku ve velké zimě až 24 hodin.

Při výsleších byli někteří zadržení věšeni se spoutanýma rukama tak, aby dosahovali špičkami chodidel na zem a takto byli biti. Jeden ze zadržených v provincii Dará vypověděl, že mu bezpečnostní síly trhaly z nohou maso kleštěmi, když byl 25 dní držen v tamní věznici. Další donucovací metodou byly i elektrické šoky a bití kabely. Jeden z přeživších vypověděl, že byl nucen přihlížet znásilnění dalšího z vězňů.

Svědectví Syřanů je podle Amnesty International dalším důkazem, že Asadův režim páchá zločiny proti lidskosti.

Ve čtvrtek tomu bude rok od začátku protestů proti současnému syrskému režimu. Podle odhadů OSN bylo při krvavém potlačení demonstrací zabito již nejméně 7500 lidí, podle syrské opozice dosahuje číslo až 8500.

Diplomatická jednání na mezinárodní úrovni, jejichž cílem je ukončení násilností a mírové řešení syrské krize, byla zatím neúspěšná. Zvláštní vyslanec OSN a Ligy arabských států Kofi Annan syrskému prezidentovi o víkendu předložil návrhy na řešení. Očekávanou odpověď obdržel podle mluvčího v úterý pozdě večer, zatím však bez dalších komentářů prohlásil, že bude odpovědi studovat, informovala agentura AFP.