„Damašek a jeho okolí… jsou zcela bezpečné,“ uvedl mluvčí syrských jednotek Ali Mayhoub ve státní televizi.

Syrská vláda použila k přemístění civilistů i ozbrojenců autobusy, ilustrační foto
Bojovníci Islámského státu opustili poslední povstaleckou oblast u Damašku

Oznámení přišlo krátce poté, co armáda vyhnala bojovníky Islámského státu (IS) ze dvou teritorií u Damašku, které byly jejich baštou a zároveň ohniskem nejtvrdších bojů v poslední době. Jedná se o palestinský uprchlický tábor Jarmúk a město Hadžar al-Asvad, které se nachází čtyři kilometry jižně od Damašku. Někteří džihádisté ale stačili odjet autobusy na východ země, uvádí server BBC.

„Kompletně jsme dokončili čištění měst v západní a východní Ghútě od pohromy IS a dalších teroristů takfiri,“ dodal. Termín takfiri používá ve své rétorice Asad. (Takfiri = muslim, který považuje ostatní muslimy za nevěřící, pozn. red.)

O regiony západní a východní Ghúty se vedly tvrdé boje. Po dlouho dobu je ovládali povstalci. Úrodné oblasti se nacházejí v jihozápadní Sýrii, oddělují hlavní město od neúrodné syrské poušti. Syrská armáda oznámila jejich dobytí minulý měsíc.

Ruský prezident Vladimir Putin se svým syrským protějškem Bašárem Asadem
Asad se sešel s Putinem. Řešili úspěch v boji s terorismem i mírové procesy

Syrská válka začala před sedmi lety v roce 2011 protesty proti prezidentovi Bašáru Asadovi. Do roka ztratila kontrolu nad některými částmi Damašku a jeho okolím. Některá obrovská teritoria začaly ovládat nejrůznější povstalecké vojenské skupiny, včetně IS.

Konflikt, který zpočátku měl charakter občanské války, ale značně prodloužilo zapojení Ruska a Íránu, které otevřeně vojensky podporují režim prezidenta Asada. Pomohly mu zejména v Damašku a na západě Sýrie. Většina komentátorů se shoduje, že kdyby Asadovi nepomohl jeho ruský protějšek Vladimir Putin, syrský režim by již zřejmě padl.

Syrská válka si zatím vyžádala na 470 tisíc lidských životů a 11 milionů lidí muselo opustit své domovy 

Syrská vláda použila k přemístění civilistů i ozbrojenců autobusy, ilustrační foto
Bojovníci Islámského státu opustili poslední povstaleckou oblast u Damašku
Izraelské rakety nad Damaškem
Izrael v Sýrii trefil protivzdušnou obranu dodanou Ruskem