Do Senátu, jehož složení se obnovuje z poloviny vždy při volbách do dolní komory parlamentu, bude Assange kandidovat za stát Viktorie. Věří, že kampaň může vést s úspěchem z Londýna.

"Je to podobné jako pracovat pro WikiLeaks. Máme své lidi na všech kontinentech. Řešíme až dvanáct právních kauz naráz. Rád se budu politicky angažovat ve své zemi… chci dělat to, co jsme dělali s WikiLeaks - pohnat k odpovědnosti vládu, banky a tajné služby," sdělil. Programem jeho strany prý bude "otevřenost, spravedlnost a odpovědnost".

Za stranu WikiLeaks bude kandidovat dalších šest lidí. Assange tvrdí, že jeho zkušenost se serverem WikiLeaks, který zveřejnil tajné diplomatické a armádní depeše, byla dobrou průpravou k práci v Senátu.

Volby budou na podzim

Parlamentní volby se mají konat podle volebních zákonů do konce listopadu. Přesný termín zatím není znám, minulá premiérka Julia Gillardová jej vypsala na 14. září, její nástupce Kevin Rudd má případný jiný termín teprve ohlásit. Volby jsou v Austrálii povinné pod hrozbou pokuty. Podle australských zákonů musí senátor do svého křesla zasednout nejméně do roka po zvolení.

Švédsko usiluje o Assangeovo vydání kvůli obvinění ze sexuálního násilí, o vydání Australana stojí také USA. Britská vláda pohrozila, že opustí-li Assange půdu velvyslanectví, bude zatčen. Assange nevylučuje, že mu Senát umožní pracovat na dálku. "Ještě nikdy předtím se to nestalo, ale technicky je to možné. V každém případě máme kandidáty, kteří budou moci v Senátu fyzicky pracovat, dokud tam nebudu moci přijet já," sdělil.