Na objekt zaútočil jeden sebevražedných atentátník a několik ozbrojených mužů ve vojenských uniformách. Sebevrah nejprve odpálil nálože ve svém autě u vchodu do komplexu, který je u vjezdu do staré čtvrti Saná. Za tímto automobilem jel další, v němž byli střelci a ti zahájili okamžitě palbu. Probili se až do nemocnice, kde byl právě na návštěvě jeden z prezidentových příbuzných. Vojákům se podařilo později nemocnici zase získat pod kontrolu, ale budova je hodně poničená.

Mezi mrtvými jsou také lékaři a ošetřovatelé. Německý ministr zahraničí Guido Westerwelle potvrdil, že zemřeli také dva Němci.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, avšak odborníci se shodují, že nese znaky útoků teroristů z Al-Káidy, jejíž jemenská odnož je řazena k nejnebezpečnějším na světě. Právě ta v Jemenu útočí na vojenské a policejní cíle, aby zastavila tažení vlády proti teroristům. Útok byl podle znalců nejen dobře proveden, ale i dobře načasován. Ministr obrany Muhammad Násir je totiž právě na návštěvě Washingtonu.

Jeden z ministrů ale obrátil pozornost na lidi z okruhu bývalého prezidenta Alího Abdalláha Sáliha, kteří prý nemají zájem o zklidnění situace.

Prezident na místě útoku

Prezident Abdar Rabú Mansúr Hadí přijel na místo útoku, kde se setkal s vysokými zástupci bezpečnostních služeb.

Státní televize uvedla, že útočníci využili stavebních prací u hlavní brány komplexu k provedení atentátu. Televize také přinesla záběry mrtvých těl, která byla roztrhána střelami nebo ohořelá a vyrovnaná před nemocnicí – třípatrovou budovou, jejíž vchod je silně poškozen. Ukázala také zničené nemocniční pokoje s kalužemi krve na podlaze, i ohořelé vraky aut. Výbuch vyrazil okna a dveře i v domech a kancelářích v bezprostřední blízkosti ministerského areálu.

Útok se odehrál na pozadí zablokovaného národního dialogu, jehož cílem je vyvést zemi z obtížného přechodného období a dát jí stálé instituce.

Na jihozápadě a jihu Jemenu zůstává aktivní místní teroristická síť Al-Káidy. Kromě toho bojuje prozatímní vláda v Saná i se šíitskými povstalci na severu země i s těžkými hospodářskými problémy, zděděnými po mnohaleté vládě exprezidenta Sáliha. Ten odstoupil v únoru 2012 po téměř ročním povstání proti svému autokratickému režimu.