Pondělní atentát na moskevském letišti Domodědovo, který si vyžádal 35 mrtvých, spáchal dvacetiletý muž ze severního Kavkazu. Oznámily to dnes ruské úřady. Jméno sebevražedného atentátníka se rozhodly zatím nezveřejnit.

"Byla zjištěna totožnost sebevražedného atentátníka, který odpálil výbušné zařízení naplněné zraňujícími prvky. Byl jím dvacetiletý muž narozený v jedné ze severokavkazských (autonomních) republik. Ačkoliv vyšetřovatelé jméno teroristy znají, dnes ho vzhledem k okolnostem nesdělíme, protože se podnikají další vyšetřovací úkony a pátrací akce s cílem odhalit a dopadnout organizátory a spolupachatele útoku," vysvětlil mluvčí vyšetřovatelů Vladimir Markin.

Jde o první oficiální vyjádření od atentátu. Média již dříve spekulovala, že stopa z Domodědova nejspíše vede k severokavkazským radikálům, nevylučovala však ani účast ruských přívrženců radikálního islámu z jihoruského Stavropolského kraje, kde působí teroristická skupina nogajský džamaat.

Její čečenská členka údajně zahynula 31. prosince v Moskvě při explozi v domku moskevského střeleckého klubu, ještě než mohla spáchat zamýšlený atentát u Kremlu. Podle agentury Interfax ruská policie dnes v Dagestánu zadržela skupinu čtyř osob, které byly do prosincového incidentu zapleteny. Po pěti dalších lidech bylo vyhlášeno pátrání.

Mezi hledanými je i dvaatřicetiletý Vitalij Razdobuďko a jeho družka Marina Choroševová, kteří mají podle některých zpráv podíl i na atentátu v Domodědovu. Testy DNA, jakož i záběry z kamer na letišti však podle médií posléze vyloučily, že by Razdobuďko byl atentátníkem.
Podle Markina útok na Domodědovu a explozi v klubu mají na svědomí dvě rozdílné teroristické skupiny z různých severokavkazských republik a obě skupiny působily nezávisle na sobě.

Cílem atentátu na letišti podle mluvčího byli především cizinci. "Nikoliv náhodou byl teroristický útok spáchán v příletové hale mezinárodních letů. Podle vyšetřovací verze byl namířen především proti cizím státním příslušníkům," řekl.

Rusko se chystá v roce 2014 uspořádat zimní olympiádu v černomořském letovisku Soči, nepříliš vzdáleném od neklidného severního Kavkazu, a v roce 2018 bude hostit světový šampionát ve fotbale. Již dříve ruští představitelé hovořili o hrozbě, že se severokavkazští extremisté pokusí zpochybnit bezpečnost v zemi před těmito velkými podniky.

Podle seznamu obětí na Domodědovu zahynulo 27 ruských občanů, dva Rakušané, dva Tádžikové, Němka, Uzbek, Ukrajinka a Brit.

Kommersant v sobotu ještě před Markinovým prohlášením uvedl, že atentátník na letišti se podle expertů nemusel do povětří vyhodit sám, ale bomba mohla být odpálena na dálku prostřednictvím mobilního telefonu, jehož zbytky byly nalezeny spolu s ostatky teroristy. Plastickou výbušninu s kovovými kuličkami a šrouby měl prý terorista přímo na těle. Před výbuchem čtvrthodinku pobýval v davu lidí čekajících na přilétající.

V Čečensku na severním Kavkazu svedly ruská vojska dvě války s místními separatisty, ale velké boje ustaly už před lety a v Čečensku byl ustaven promoskevský režim. Násilí se mezitím rozšířilo i na další autonomní republiky v regionu, především Dagestán a Ingušsko. Atentáty se ale odehrávají pod praporem radikálního islámu a místo velkých skupin ozbrojenců je mají na svědomí menší skupinky se sebevražednými útočníky. Sebevražedné atentátnice spjaté se severokavkazskými rebely v Moskvě udeřily loni v březnu, kdy výbuchy na dvou stanicích metra připravily o život čtyři desítky lidí.