Podle státního zastupitelství plánovali čtyři Alžířané, z nichž dva jsou stále na svobodě, útok v Berlíně. Jelikož byl atentát v rané fázi plánování, konkrétní nebezpečí prý nehrozilo. Spekulace, že atentát mířil na berlínské Alexandrovo náměstí či turisty oblíbené kontrolní stanoviště z dob studené války Checkpoint Charlie, nejsou podle dnešního prohlášení zastupitelství založené na pravdě. Při domovních prohlídkách nenašli policisté prý ani žádné „nebezpečné předměty".

Výcvik v Sýrii

Policie má údajně k dispozici fotografie, které dokazují, že jeden z podezřelých absolvoval v Sýrii bojový výcvik a že se stýkal s osobami z okolí pařížských atentátníků. Do Německa se údajně Alžířan dostal loni 28. prosince spolu se svou manželkou na falešný syrský pas. V minulosti prý používal přinejmenším tři falešná jména.

„U teroristických útoků v Paříži z 13. listopadu jsme viděli, že IS vědomě ukrývá teroristy mezi uprchlíky," uvedl šéf Spolkového úřadu na ochranu ústavy (BfV), který v Německu vykonává funkci kontrarozvědky.

Policisté při razii v Berlíně, Hannoveru a západoněmeckém Attendornu zadrželi ve čtvrtek tři lidi. Dva Alžířané údajně plánovali „závažné trestné činy ohrožující stát", třetí zadrženou byla manželka jednoho z nich, která je podezřelá z falšování dokumentů. Dva Alžířané policii stále unikají.

Radikální islamisté

V Německu žije podle nedávného prohlášení šéfa BfV zhruba 1100 radikálních islamistů schopných použít násilí. Celkem 446 těchto jednotlivců považoval úřad v lednu za nebezpečné osoby připravené spáchat závažné trestné činy. Jsou mezi nimi i navrátilci z bojů v Sýrii a v Iráku, kde se k bojovníkům takzvaného Islámského státu přidalo celkem asi 780 Němců. Zpět do Německa se vrátila asi třetina z nich.

Před možným teroristickým útokem v posledních měsících německé úřady občany varovaly několikrát. Naposledy na silvestra uzavřela policie v Mnichově kvůli hrozbě dvě nádraží. V listopadu zrušily úřady na poslední chvíli přátelské utkání Německa s Nizozemskem na stadionu v Hannoveru, kterého se měla účastnit mimo jiné i kancléřka Angela Merkelová.