"V úzké spolupráci s německými úřady se podařilo zjistit, že jen jeden z atentátníků byl v kontaktu s přívržencem IS, který se na jedné ze sociálních sítí zaregistroval pomocí saúdskoarabského telefonního čísla," uvedlo velvyslanectví arabské země v Berlíně. Zmiňovaná osoba se ale podle ambasády nezdržuje v Saúdské Arábii, ale na území, které je v Sýrii a Iráku pod kontrolou IS. Zda má saúdskoarabské občanství, ale neuvedla. Druhý z atentátníků prý se Saúdskou Arábií neměl vůbec nic společného.

"Pro lidi v Saúdské Arábii i ve střední Evropě představuje terorismus Islámského státu akutní ohrožení. Proti tomu bude Saúdská Arábie bojovat všemi dostupnými prostředky," uvedl v prohlášení zastupitelský úřad.

Minulý týden se v německých médiích objevily informace, že útočníci z bavorských měst Würzburgu a Ansbachu byli v kontaktu s radikály z IS přímo v Saúdské Arábii. Němečtí vyšetřovatelé ale tehdy potvrdili pouze to, že oba muži krátce před útoky patrně obdrželi pokyny z Blízkého východu.

První z atentátníků napadl 18. července v regionálním vlaku do Würzburgu nožem a sekyrou turisty z Hongkongu a čtyři z nich zranil. Na útěků pak pobodal ještě jednu osobu. Policie ho následně zastřelila. O týden později se neúspěšný žadatel o azyl ze Sýrie odpálil v bavorském Ansbachu. Zranil patnáct lidí a sám zahynul. Podle vyšetřovatelů chtěl původně batoh s výbušninou umístit v davu a odpálit jej zdálky. K oběma atentátům se IS přihlásil.

Saúdská Arábie je součástí koalice, která ze vzduchu útočí na pozice radikálů z IS v Sýrii. K radikální skupině se přidala i řada jejích občanů, po Tunisanech tvoří druhou největší skupinu jejích zahraničních bojovníků. Někteří bohatí Saúdští Arabové podle zpravodajských služeb IS také významným způsobem financují. V samotném království působí odnož IS, která se přihlásila k několika teroristickým útokům, především na šíitské svatyně.