„Nemůžeme vyloučit, že atentátník měl na bulharském území zajištěnu logistickou podporu," řekl Cvetanov. Nálož měl podle něj útočník v batohu, který uložil do zavazadlového prostoru autobusu.

Bulharská televize odvysílala v souvislosti s atentátem záběry osobního průkazu se jménem Jacque Felipe Martin a adresou ve městě Baton Rouge, stát Louisiana. Podle dřívějších informací měl útočník padělaný řidičský průkaz vystavený ve státě Michigan, který je jedním z center amerických muslimů.

Byl to údajně Švéd

Bližší podrobnosti o identitě atentátníka zatím zveřejněny nebyly. Ještě ve čtvrtek bulharské a švédské úřady dementovaly zprávu bulharského portálu Inter-view.info, že šlo o 33letého Švéda, jehož otec je Alžířan a matka Finka.

Burgaská prokuratura podle dnešní zprávy serveru focus-fen.net mezitím zveřejnila další podrobnosti o útočníkovi. Den před útokem prý strávil v letoviscích Ravda a Pomorie nedaleko Burgasu.

„Máme důkaz. Jistý svědek by vyslechnut a podal velmi dobrý popis osoby, kterou na letišti zachytila bezpečnostní kamera. Svědek je majitelem autopůjčovny ve městě Pomorie. Ta osoba (atentátník) si chtěla vypůjčit auto a s vlastníkem firmy hovořila. Podle majitele mluvil anglicky se zvláštním přízvukem a ptal se na vůz na jeden den," uvedla prokuratura. Z obchodu nakonec sešlo, protože majiteli půjčovny přišel řidičský průkaz podezřelý, takže mu vůz odmítl poskytnout.

Nově se podle prokuratury objevily spekulace o podobě útočníka, který má na zveřejněných záznamech dlouhé vlasy. Svědci výbuchu ale mluvili o muži s krátkým sestřihem. Vyšetřovatelům se ale podařilo najít řidiče taxíku, který předpokládaného útočníka na letiště přivezl.

Útok libanonských milic

Izrael a podle zpráv listu The New York Times také USA považují útok za dílo libanonských šíitských milic Hizballáh na objednávku Teheránu. Írán nicméně terorismus odsoudil.

Zatím není jasné, zda byl útočník skutečně sebevrah, nebo zda podle jistého izraelského představitele utrpěl „pracovní nehodu", když nálož vybuchla předčasně. „Nikdy se to nedozvíme," citoval ho The New York Times.

„Vypadá to, že čekal na místní cíl, ale když se tohle (autobus s izraelskými turisty) naskytlo, skočil po tom," citoval newyorský list nejmenovaného amerického představitele.

Na případu pracují spolu s bulharskými úřady také Američané a Izraelci. Kromě identity se snaží mimo jiné zjistit, kdy a jak útočník do země přicestoval a kde pobýval. Prozatím se má za to, že do Bulharska přijel asi o týden dříve, než se odpálil.

Polovina lidí dovolenou zrušila

Bulharské úřady mezitím vyslaly 200 příslušníků policie do hotelů na pobřeží, které obývá asi tisícovka Izraelců. Podle zástupce cestovní kanceláře Ortanna, která organizuje zájezdy Izraelců do Bulharska, si letos dovolenou v této balkánské zemi objednalo na 10.000 zájemců. Polovina z nich po atentátu v Burgasu dovolenou zrušila.

V noci na dnešek do Izraele z Bulharska přiletěl vojenský letoun, na jehož palubě bylo 33 zraněných Izraelců. Dvě vážně zraněné osoby v Bulharsku musely zůstat a byly převezeny do Sofie. Do Izraele již byly přepraveny i ostatky obětí, jejich příbuzní je dnes pohřbí.