„Pokud v boji proti nim Austrálie selže, není již cesty zpět,“ říká Andrew Cox, ředitel výzkumu invazivních druhů. Je velmi odolný a přizpůsobivý, přežít může i na tropickém severu. Informoval o tom list The Guardian.

Agresivní hmyz v Austrálii poprvé objevili v roce 2001, musel sem ale být zavlečen již nejméně o desetiletí dříve ze svého přirozeného prostředí z Jižní Ameriky, kde však jeho stavy likvidují predátoři. Ve čtyřicátých letech se dostal i do USA, kde již způsobil smrt asi desítce lidí. Americká vláda na boj s ním vynakládá sedm miliard dolarů ročně.

Podle federální vlády může mít na ekosystém mnohem větší dopad než další invazivní druhy jako králík, ropucha obrovská, liška, velbloud, divoká kočka a divoký pes dohromady.

Zdroj: Youtube

Specialista z výzkumného ústavu CSIRO v Darwinu Ben Hoffman dodává: „Jedná se o jeden z nejhorších invazivních druhů na světě. Můžete se podívat, jaké škody páchá ve Spojených státech,“ říká pro The Guardian.

Mravenci jsou extrémně agresivní, útočí v hejnech. „Najednou jich máte na těle desítky a ani nevíte jak. Pohybují se velmi rychle. Po více kusancích máte pocit, že vám tělo hoří,“ dodává Hoffman.

„Lidé nemůžou mít venku piknik, sednout si na trávu, nebo jen stát dlouho na jednom místě, protože by byli pokousáni.“ varuje ministerstvo zemědělství.

Budova opery v Sydney
Austrálie, země zaslíbená. Krize se jí vyhýbají po čtvrtstoletí

Druhá největší bio-bezpečnostní akce v historii

Po naléhání farmářů a ekologů vláda ve středu v Melbourne rozhodla, že do boje s tímto škůdcem během příštích deseti let dá 411 milionu australských dolarů (téměř 7 miliard korun).

Podle studie jeho vymýcení bude trvat přes 30 let a jen v Queenslandu bude stát přes 45 miliard dolarů. Podle vlády se každý investovaný dolar vrátí 25krát kvůli ušetřeným nákladům. Boj s invazivním druhem bude spočívat například v kladení návnad a jejich přímém vstřikování do hnízd. Budou pořízeny speciální kamery, terénní vozidla i letadla.

Největší loď světa, plovoucí továrna Prelude společnosti Shell
Mořský gigant přistál u Austrálie. Největší loď světa měří skoro 500 metrů

Červený mravenec, někdy též nazývaný ohnivý, je všežravec, živí se nejrůznějšími semeny a hmyzem, který opylovává rostliny. Tím tak může ohrozit celý biosystém. V podzemí také nahlodává kořenový systém stromů. Jejich kolonie čítají i půl milionu jedinců. Dokáže přežít i ve vodě.

V Austrálii má zatím čtyři největší epicentra v Brisbane, dvě v Queensladu a jedno v Sydney.

Zdroj: Youtube