Plavidlo Aurora Australis se 114 lidmi na palubě vyplulo minulé úterý ze stanice Davis v Antarktidě. Ale o dva dny později přijal ledoborec nouzovou zprávu o vážně nemocném zaměstnanci stanice. Otočil se proto zpátky a probíjel si cestu silným ledem. K Antarktidě dorazil v sobotu večer a v neděli se podařilo nemocného muže přepravit vrtulníkem na palubu.

"Než jsme přikročili k samotné evakuaci pacienta, provedli jsme několik zkušebních letů, abychom se ujistili, že všechno půjde tak hladce, jak je jen možné," řekl provozní manažer australské antarktické divize Robb Clifton. Jakými zdravotními problémy muž trpí, Clifton neupřesnil.

Do dnešního rána už ledoborec urazil 120 námořních mil od stanice Davis; musí se ještě probít stovkou námořních mil ledu, než se dostane na volný oceán a zamíří k přístavu Hobart. Tam by měl doplout kolem čtvrtého dubna.

Davis je trvalá australská základna v Antarktidě, která tu provádí širokou škálu vědeckého výzkumu. Během léta na jižní polokouli tu je asi 120 lidí, přes zimu se posádka stanice redukuje na 18 lidí.