Podle úterní zprávy Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) se letos přes moře do Evropy dostalo už 26 tisíc migrantů. Osmdesát procent z nich přitom vyplulo z Libye a skončilo v italských záchytných táborech.

"Když to propočítáme, mohlo by letos do Itálie přijít 300 tisíc až 400 tisíc lidí," uvedl Müller listu Rheinische Post. Aby toto číslo nebylo ještě vyšší, měla by se Evropa podle něj pokusit zlepšit situaci v afrických zemí, kupříkladu i tím, že těmto státům umožní plně vstoupit na evropský trh, aby si tu mohly vydělat peníze.

Čtěte také: Ivanka Trumpová bude oficiálně pracovat pro Bílý dům. Zadarmo

Už ve středu se Müller s německou ministryní obrany Ursulou von der Leyenovou shodl na tom, že kromě hospodářské pomoci je nutné zajistit v Africe i bezpečnost. "Bez bezpečnosti není rozvoj a bez rozvoje není bezpečnost ani mír," uvedl na konferenci v Berlíně.

Po loňském uzavření takzvané balkánské migrační cesty vedoucí z Turecka přes Řecko a západní Balkán do Německa se hlavním migračním koridorem stalo centrální Středomoří. Tuto trasu loni k cestě do Evropy využilo 180 tisíc migrantů. Podle IOM při pokusu dostat se za lepším životem ve Středozemním moři zahynulo 7763 lidí. Letošní bilance obětí se vyšplhala podle posledních informací již na 649.

Čtěte také: 150 milionů korun. Tolik pošle Česko na pomoc s migrací