Thajský premiér Prajutch Čan-Oča dnes varoval, že BBC by mohla být stíhána, pokud se zjistí, že profil zveřejněný BBC online v thajštině porušil zákon střežící reputaci monarchie. Za urážku hlavy státu či monarchie může být v Thajsku udělen trest odnětí svobody v rozmezí tří až 15 let.

Premiér prohlásil, že thajská BBC je místní odbočkou, která zaměstnává thajské reportéry. A pokud porušili zákon, musí být stíháni, "stejně jako my budeme stíháni, když v jiných zemích porušíme zákon".

"Nezáleží na tom, jestli jsou součástí sdělovacích prostředků nebo ne. Trestný čin je trestný čin," řekl Prajutch Čan-Oča v prohlášení pro novináře. "Proto buďte opatrní na to, co děláte. Nenarušujte osobní život jiných lidí do takové míry, která způsobí nepokoje a zmatek."

Mahá Vatčirálongkón se stal 1. prosince novým králem, když nastoupil na trůn po svém uctívaném otci Pchúmipchonu Adundétovi, který vládl 70 let a zemřel 13. října ve věku 88 let. Profil nového monarchy zveřejnila thajská odbočka BBC 2. prosince. V následujících dnech ji opakovaně navštívila armáda a policie, dodala agentura AP.

BBC svou kancelář v Thajsku uzavřela tento týden, ale stále vysílá v thajštině prostřednictvím své internetové stránky a facebooku; link na článek o novém králi je ale nyní podle některých čtenářů v Thajsku blokovaný.

Kritici tvrdí, že zákonů o hanobení krále thajské úřady zneužívají k tomu, aby umlčely disent. Armáda, která se dostala k moci po převratu v roce 2014, se zaměřila především na Thajce, kteří zveřejňovali kritiku na internetu.