V Istanbulu podlehl zranění utrpěnému v bitce dvou skupin mladých demonstrantů dvaadvacetiletý muž. Druhou obětí je policista zasahující proti protestujícím v jihotureckém městě Tunceli, který zemřel na infarkt. Zprávy o tom, že by jeho srdeční poruchu a smrt vyvolalo použití slzného plynu, úřady podle AP odmítly.

Policie ve středu nasadila v největším tureckém městě vodní děla a slzný plyn, aby zabránila desetitisícovému davu v cestě na zdejší hlavní Taksimské náměstí, což se jí podařilo. Podobně potlačili policisté také demonstraci v Ankaře a dalších městech.

Mladík šel jen koupit chleba

Protesty vypukly po pohřbu patnáctiletého Berkina Elvana, který zemřel v istanbulské nemocnici devět měsíců po svém zranění. Chlapec se loni v červnu dostal do střetů demonstrantů s policií náhodou, když šel pro svou rodinu koupit chleba. Policista mladíka zasáhl do hlavy slzotvorným granátem; kvůli zranění hoch upadl do kómatu.

V souvislosti s pohřbem se protivládní demonstranti shromažďují i na dalších místech země; jde v podstatě o pokračování loňských protestů, při nichž bylo zraněno na 8000 lidí. Začaly kvůli korupčním skandálům vlády premiéra Recepa Tayyipa Erdogana i jejím kontroverzním krokům, jež mnozí považují za cestu k islamizaci země. Nově Turci vyšli do ulic v únoru kvůli zákonu, který zpřísňuje dohled nad internetem. Vláda nepodporuje populární komunitní sítě a Erdogan za jednoho z původců istanbulských protestů označil mikroblogovou síť Twitter. Společnost Google řadí Turecko v cenzuře internetu hned vedle Číny.