Balíček se nacházel v autobuse městské veřejné dopravy asi tři kilometry od budovy velitelství Severoatlantické aliance. Obama má dnes jednat právě i se šéfem NATO Andersem Foghem Rasmussenem.

„Uzavřeli jsme přilehlou oblast, což je v podobných případech standardní procedura," uvedl bruselský policejní mluvčí.

Obama zahájil návštěvu Belgie uctěním padlých ze světové války

Prezident Barack Obama spolu s belgickým králem Philippem a premiérem Eliem di Rupem uctil dnes na vojenském hřbitově ve Waregemu památku amerických vojáků padlých v první světové válce. Obama tak oficiálně zahájil svou návštěvu Belgie, sejde se s generálním tajemníkem NATO Andersem Foghem Rasmussenem, po poledni jej čeká schůzka s představiteli Evropské unie. V podvečer šéf Bílého domu přednese projev o evropsko-amerických vztazích v prestižním centru Bozar.

V dopoledním krátkém vystoupení před novináři Obama připomněl, že bitevní pole první světové války viděla ničivé účinky použití chemických zbraní.

„Měli jsme za to, že jejich využívání už je historií. A snažíme se vyslat jasnou zprávu, že nemají v civilizovaném světě místo," prohlásil americký prezident a připomněl, že USA i Belgie se podílí na snaze mezinárodního společenství o likvidaci syrských chemických zbraní. „Vojáci v zákopech byli spojeni čímsi větším – odhodláním bojovat a zemřít pro svobodu, které jako jejich dědici nyní máme," poznamenal Obama.

Nejlepší ochrana před válkou

Belgický král Philipp konstatoval, že Belgičané, kteří odmítli německé ultimátum, se v hrůzách první světové války naučili, že státní suverenita rychle dosáhne svých hranic při konfrontaci s těžce ozbrojeným protivníkem, který ji odmítá respektovat. Ocenil vizionáře, kteří nastartovali cestu evropské integrace. „Je to hrbolatá cesta, ale jsme přesvědčeni, že je jediná možná," podotkl.

Letošní výročí začátku první světové války podle něj musí inspirovat všechny mírumilovné národy světa, aby společně šířily vládu práva, lidská práva a vzájemný respekt. „To je nejlepší ochrana před válkou," dodal král, který na veřejnosti nevystupuje příliš často. Také belgický premiér Elio di Rupu zdůraznil, že Belgie je rozhodnuta prosazovat neměnnost hranic a územní celistvost dalších zemí.

Vyjádření belgické strany jsou tak prvním náznakem dominantního tématu nynějších evropských jednání amerického prezidenta, tedy různých aspektů ukrajinské krize.

Bezpečnostní opatření

Vztah s Ruskem, jehož anexi Krymu Západ neuznává, bude jedním z významných témat Obamovy schůzky s představiteli evropských institucí. Spolu se svými spolupracovníky se po poledni setká s týmem EU vedeným šéfem Evropské komise José Barrosem a Hermanem Van Rompuyem, který předsedá zasedáním členských zemí.

Jednání je naplánované na pouhou hodinu a čtvrt. Mluvit se má nejen o Rusku a sankcích vůči němu, ale také o posilování evropské energetické bezpečnosti i dalších aspektech obchodu přes Atlantik. Obě strany jednají o vzájemné obchodní smlouvě. Amerika také potřebuje obnovit důvěru Evropanů po loňském skandálu s rozsáhlými americkými odposlechy.

Belgickou návštěvu Obamy, který do Bruselu přicestoval už v úterý večer, provázejí rozsáhlá bezpečnostní opatření; okolí evropských institucí je uzavřeno pro dopravu.

Obama dorazil do Bruselu z Haagu, kde se konal reprezentativní summit o jaderné bezpečnosti. 

Obamovu bezpečnost v Římě pohlídá 1000 policistů a odstřelovači
Amerického prezidenta Baracka Obamu, který dnes v noci přijíždí na návštěvu Říma, pohlídá tisícovka policistů a odstřelovači. Jak uvedla agentura ANSA, v italské metropoli se již několik dní pohybují desítky amerických agentů, kteří cestu připravují. Jako předvoj do Říma dorazil letoun Hercules C-130, který veze jídlo a další věci pro osobní potřebu amerického prezidenta.

Obama přiletí na římské letiště Fiumicino dnes v noci z Bruselu, kde jedná s představiteli Evropské unie a NATO. Italští policisté budou dohlížet nejen na jeho pobyt, ale mají za úkol strážit i další možné cíle útočníků, například ambasády. V pohotovosti jsou i pyrotechnici se speciálně vycvičenými psy.

Hlava americké federace se ve čtvrtek setká ve Vatikánu s papežem Františkem, v prezidentském paláci se svým protějškem Giorgiem Napolitanem a následně i s premiérem Matteem Renzim v renesanční budově Villa Madama v kopcích nad Římem, kde jsou obvykle přijímáni zahraniční hosté.

Obama bude mít i příležitost projít si v doprovodu historika nejslavnější římskou památku Koloseum, která bude kvůli tomu pro veřejnost zcela uzavřena. Prezidentovu kolonu bude neustále ze vzduchu sledovat vrtulník, na všech přilehlých budovách mají stát odstřelovači.