Riziko, že takové podmínky nastanou, je statisticky sice velmi malé, belgické úřady ale nechtějí nic ponechat náhodě. Začíná se tak realizovat plán opevnění belgického pobřeží, který bude stát stamiliony eur.

Ačkoli se podle statistiků podobné peklo rozpoutává zhruba jednou za tisíc let, případné škody by byly obrovské, upozornil list Le Soir. Většina belgického zhruba 67 kilometrů dlouhého pobřeží, v jehož bezprostřední blízkosti žije kolem půl milionu lidí, by totiž živlu neodolala, protože tamní duny by přívaly vody neudržely.

O život by podle odhadů úřadů mohlo přijít až několik tisíc lidí a škody by mohly dosáhnout až tří miliard eur (77 miliard korun). Lze očekávat, že v podobném případě by bylo zatopeno území do hloubky dvaceti kilometrů. Pod vodou by byly všechny přístavy, například Blankeberge, Ostende či Zeebruges.

Hladina belgického pobřeží bude stoupat

Na Belgii navíc začínají působit dopady globálního oteplování. Očekává se, že do roku 2050 stoupne průměrná výše hladiny u belgického pobřeží asi o 30 centimetrů.

Světlo světa tak už spatřil plán, který by měl případným škodám pomoci zabránit. Počítá se zpevněním pobřeží a vybudováním dalších ochranných valů či jiných bariér zejména na 38 kilometrech pobřeží, které jsou považovány za nejrizikovější. Projekt bere v úvahu i skutečnost, že řada úseků se potýká s erozí: podle odhadů jím trpí až 40 procent belgického pobřeží.

Realizace plánu bude stát nejméně 300 milionů eur (7,7 miliardy korun) a měla by skončit v polovině příštího desetiletí. Další stamiliony ovšem budou investovány nad rámec této strategie. Na zpevňování pobřeží se na řadě míst totiž už pracuje. Například mezi lety 2007 až 2009 by mělo být na belgické pláže mimo jiné kvůli erozi přidáno 1,650.000 krychlo­vých metrů písku.