A sice u příležitosti berlínských oslav 50. výročí podpisu Elysejské smlouvy, kterou byly položeny základy pro úzkou spolupráci mezi oběma zeměmi.

„Jsme si vědomi naší obrovské odpovědnosti za zlepšení situace v Evropě, za překonání krize eura a za to, aby byl umožněn hospodářský růst," prohlásila na společné tiskové konferenci Merkelová.

„Proto chceme do května představit společné návrhy pro červnový summit Evropské unie, v nichž půjde o stabilizaci a prohloubení hospodářské a měnové unie. Jde nám o užší hospodářsko-politickou spolupráci s cílem zajistit sociální jistotu, zaměstnanost, růst, finanční stabilitu a konkurenceschop­nost," uvedla kancléřka.

Hollande vyzdvihl pokrok, kterého dosáhla EU a eurozóna v boji proti krizi a který by podle něj bez spolupráce Berlína a Paříže nebyl možný. Socialistický francouzský prezident také popřel, že by si s křesťanskode­mokratickou kancléřkou nerozuměl. „Chemie mezi námi funguje," prohlásil za přikyvování Merkelové Hollande, který si s německou političkou začal dokonce tykat, jak si povšimla německá média.

Setkání obou státníků bylo součástí oslav 50. výročí Elysejské smlouvy, kterou 22. ledna 1963 podepsali někdejší spolkový kancléř Konrad Adenauer a tehdejší francouzský prezident Charles de Gaulle a která formálně zahájila úzkou spolupráci mezi Paříží a Berlínem. Předcházel jí proces usmíření mezi oběma do té doby rivalskými státy, které jsou nyní označovány za motor evropské integrace.

Do Berlína na oslavy kromě Hollandea přijela téměř celá pařížská vláda a také obě komory francouzského parlamentu. Jejich vrcholem bude společné zasedání německého Spolkového sněmu a francouzského Národního shromáždění, dolních komor zastupitelských sborů, na němž jako hlavní řečníci promluví znovu Merkelová a Hollande.