Demonstrace se konají v době, kdy roste znepokojení, že vojenské akce západních zemí proti Islámskému státu (IS) v Sýrii a v Iráku způsobily radikalizaci některých mladých s muslimskými kořeny v Německu i v dalších zemích. Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére tento týden upozornil, že počet Němců, kteří se připojili k islamistům, je hrozivě vysoký.

Na nedělní demonstraci přišlo podle agentury Reuters zhruba 4000 neonacistů a chuligánů, převážně opilých. Demonstranti házeli předměty na policii, která proti nim použila pepřový sprej a vodní děla.

Chuligáni chtějí uskutečnit protest proti ultrakonzervativním islámským salafistům u berlínské Braniborské brány 15. listopadu. Tedy týden poté, co hlavní město oslaví 25 let od pádu Berlínské zdi. Berlínský ministr vnitra Frank Henkel řekl televizní stanici ARD, že slyšel, že se protestů chce zúčastnit 10.000 lidí.

„Uděláme vše, co je v našich silách, abychom tu demonstraci zakázali," prohlásil Henkel. „Setkáváme se s novou povahou, novou dimenzí pouličního násilí a radikalismu. (V Kolíně) bylo jasné od začátku, že to nebylo politické vyjádření, ale že vyhledávali fyzické střety, zvláště s policií."