"Těším se na další dobrou spolupráci jako přátelé, sousedé a Evropané," sdělila v telefonické gratulaci Ruttemu německá kancléřka Angela Merkelová, uvedl její mluvčí Steffen Seibert.

Čtěte také: Nizozemci odvolili. Podle prvních výsledků Rutte "převálcoval" Wilderse

"Gratulace Nizozemsku za to, že zastavila vzestup krajní pravice," uvedl na twitter francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault.

"Nizozemsko, ó Nizozemsko, jsi šampion!" napsal na twitteru šéf úřadu německé kancléřky Angely Merkelové Peter Altmaier. "Srdečné gratulace ke skvělému výsledku," dodal.

"Úžasné první odhady," uvedl na twitteru šéf liberální europarlamentní frakce ALDE a bývalý belgický premiér Guy Verhofstadt s tím, že proevropské politické strany jsou po volbách na vzestupu. Dodal, že to znamená, že Nizozemsko zůstává liberální a proevropskou baštou.

Nizozemsku nehrozí odchod z EU

Šéf poslanců Evropské lidové strany v europarlamentu Manfred Weber okomentoval vývoj v Nizozemsku jako citelnou ránu všem protievropským populistům. "V Nizozemsku se vyplatila odpovědná občanská politika," řekl Weber agentuře DPA. "To je skvělá zpráva pro všechny středové a proevropské politické síly," dodal.

"Protievropská pravice volby v Nizozemsku prohrála," napsal na twitteru italský premiér Paolo Gentiloni s tím, že zemi tak nehrozí odchod z Evropské unie, jak v kampani sliboval Wilders. Podle Gentiloniho je nyní nutné, aby se Evropa změnila a vzkřísila.

Někdejší švédský ministr zahraničí Carl Bildt vidí ve výsledcích z Nizozemska protest proti americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. "Existuje v Evropě hnutí proti Trumpovi? Ano, zdá se to," uvedl Bildt. V této souvislosti připomněl i prezidentskou volbu v Rakousku, kde Alexander Van der Bellen porazil svého rivala Norberta Hofera z pravicové protiimigrační Svobodné strany Rakouska (FPÖ).

Nepřehlédněte: Europoslanci schválili směrnici o zbraních, Češi s ní nesouhlasí