Bílý dům zveřejnil dopis adresovaný Čong-unovi, podle něhož se Trump na summit těšil a doufal v dialog, ale ve světle posledních hněvivých vyjádření KLDR jej vidí v danou chvíli jako nevhodný. Americký prezident také v dopise vyjádřil naději, že se v budoucnu oba státníci přece jenom sejdou.

"Nesmírně jsem se těšil na to, že se s vámi setkám. Bohužel, vzhledem k obrovskému hněvu a otevřenému nepřátelství, které se projevilo ve vašem nejnovějším prohlášení, cítím, že by naše dlouho plánované setkání bylo v tuto chvíli nevhodné," uvedl Trump k severokorejskému vůdci.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un (vlevo) a americký prezident Donald Trump.
Trump připustil, že se summit s Kim Čong-unem možná neuskuteční

"Mluvíte o svých jaderných možnostech, ale naše možnosti jsou tak obrovské a mocné, že se modlím k Bohu, abychom je nikdy nemuseli použít," pokračoval Trump.

Situace mezi oběma zeměmi se zostřila poté, co KLDR pohrozila zrušením summitu kvůli společnému cvičení amerických a jihokorejských jednotek, které označila za přípravu na útok proti severu. Také prohlásila, že se nedá tlačit ke zdi, pokud jde o jaderné odzbrojení. Když americký viceprezident Mike Pence poznamenal, že by Severní Korea "mohla skončit jako Libye", označila ho severokorejská diplomatka Čche Son-hui za "hlupáka" a prohlásila, že jeho slova jsou nestoudná. Dodala, že KLDR nebude o dialog "prosit", a varovala před "jaderným konfliktem", kdyby diplomacie selhala.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un (vlevo) a americký prezident Donald Trump.
Čína se snaží hasit nový spor mezi USA a KLDR. Trump se chce stále sejít

Bývalý mnohaletý libyjský diktátor Muammar Kaddáfí souhlasil po intenzivním tlaku ze strany USA s tím, že se v roce 2003 vzdá jaderného arzenálu. Sedm let poté se v Libyi rozpoutala občanská válka, do níž zasáhlo také NATO. Kaddáfí byl svržen a ještě v témže roce popraven.

Trumpovo nové prohlášení přichází krátce poté, co Severní Korea oznámila, že za přítomnosti zahraničních novinářů provedla operaci, při které zlikvidovala své hlavní jaderné testovací středisko Pchunggje-ri. Jeho zničení mělo být důkazem, že KLDR bere svá slova o denuklearizaci Korejského poloostrova vážně.

KLDR zničila jadernou střelnici Punggye-ri
Tři, dva, jedna a obrovská exploze. KLDR zlikvidovala své jaderné středisko

Od účasti zahraničních novinářů si pak Severní Korea slibovala zlepšení mediálního obrazu. Pochybnosti se však severokorejskému režimu přesto nepodařilo zcela rozptýlit. Kritiku vyvolalo mimo jiné rozhodnutí přizvat ke zničení střediska pouze zahraniční novináře. Mezinárodní jaderní inspektoři na místě chyběli. Kritici navíc označují zničení testovací jaderné střelnice za prázdné gesto. Podle čínských vědců se totiž část podzemního polygonu po posledním jaderném testu zhroutila, a středisko se tak zřejmě stalo pro další testy stejně nepoužitelné.

V Pchunggje-ri proběhlo všech šest dosavadních severokorejských jaderných zkoušek.

Podle amerického ministra zahraničí Mikea Pompea viděly Spojené státy jen malou naději, že by za současných podmínek mohl být summit Trumpa s Čong-unem úspěšný.