Brooksová v něm líčí asi hodinový telefonický rozhovor s Tonym Blairem, ve kterém jí expremiér nabízí, že může Murdochovi během skandálu radit. Doporučuje také vytvoření nezávislé vyšetřovací komise podle vzoru komise Briana Huttona, kterou nechal ustavit, když jako premiér čelil hněvu veřejnosti kvůli válce v Iráku.

Blair mluvil s Brooksovou v červenci 2011 uprostřed skandálu po odhalení, že novináři nedělníku News of the World (NoW) odposlouchávali hlasovou schránku unesené a později zavražděné dívky Milly Dowlerové. K telefonátu došlo den po uzavření NoW a šest dní před tím, než byla Brooksová zatčena.
"(Blair) je ti, Rupertu Murdochovi a mě k dispozici jako neoficiální poradce, ale potřebuje, aby to zůstalo mezi námi," uvádí e-mail, který poslala Brooksová Jamesi Murdochovi. Blair také doporučoval Brooksové, aby byla pevná s tím, že celý skandál přejde.

Murdoch měl blízko k politikům

E-mail potvrzuje, jak blízko měl Rupert Murdoch i Brooksová k britským politikům, což mu podle kritiků umožnilo lépe prosazovat komerční zájmy. Měl také blízko k Blairovi, kterému se podařilo získat podporu jeho britských listů před volbami v roce 1997, kdy byl poprvé zvolen premiérem. Podpora Murdochových médií měla na tehdejším vítězství Blairových labouristů klíčový podíl.

Kromě Brooksové je kvůli odposlechům obžalován i Andy Coulson, bývalý mluvčí nynějšího premiéra Davida Camerona. Coulson býval, stejně jako Brooksová, šéfredaktorem NoW. Oba vinu popírají.

Huttonova komise Blairovu vládu očistila v souvislosti se smrtí poradce britského ministerstva obrany Davida Kellyho, který v roce 2003 spáchal sebevraždu poté, co se na veřejnost dostalo jeho jméno v souvislosti se zprávou BBC, že Blairova vláda přibarvila údajné důkazy o iráckých zbraních hromadného ničení. Tyto zbraně, které byly deklarovanou příčinou války, nebyly po invazi Iráku nikdy objeveny.