Kyjev reagoval, že zjištění expertů je důkazem o přímém podílu Ruska na incidentu. Moskva to ale znovu popřela a tvrdí, že Ukrajině bylo umožněno vyrobit důkazy. Při sestřelení letadla zahynulo všech 298 lidí na palubě.

Raketový systém Buk se začal vyrábět už v dobách Sovětského svazu, po jeho rozpadu výrobu převzalo Rusko. Malajsijské letadlo nad Ukrajinou zasáhla raketa 9M38, jejímž výrobcem je zbrojovka Almaz-Antej, nad kterou má kontrolu ruský stát. Firma dnes uvedla, že se závěry vyšetřovatelů nesouhlasí. Nebyly totiž podpořeny technickými důkazy. Podle ruského ministerstva zahraničí umožnili vyšetřovatelé Ukrajině vyrobit důkazy, a zvrátit tak případ ve svůj prospěch.

Odborníci zapojení do vyšetřování útoku na malajsijské letadlo rovněž tvrdí, že jednoznačně zjistili, že raketa 9M38 byla vystřelena z území ovládaného proruskými separatisty. Řada důkazů, včetně obrazových i zvukových záznamů z té doby, svědčí podle nich o tom, že v této oblasti raketový systém Buk přítomen byl a po sestřelení letadla se rychle vrátil do Ruska.

Odposlechy komunikace

Šéf vyšetřovatelů nizozemské policie Wilbert Paulissen mimo jiné uvedl, že odposlechy komunikace ukazují, že proruští povstalci na východě Ukrajiny žádali rozmístění mobilních systémů země-vzduch a také potvrdili jejich přijetí.

Řadu důležitých poznatků vyšetřovatelům přineslo i pečlivé zkoumání 1448 úlomků i ostatků, stejně jako věcí, které patřily obětem. Zkoumali je jak v laboratořích, tak na samém místě dopadu trosek letadla.

„Lze dojít k závěru, že let MH17 byl sestřelen raketou 9M38 vypálenou systémem Buk, který byl přivezen z území Ruské federace a po útoku se později vrátil do Ruské federace," shrnul Paulissen závěr vyplývající z důkazů a dalších zjištění mezinárodního týmu, v němž s Nizozemci spolupracovali australští, belgičtí, malajsijští a ukrajinští odborníci. Pomoc při vyšetřování ale poskytly dvě desítky zemí.

Zatím není jasné, zda byl povstalcům vydán rozkaz odpálit raketu, nebo zda povstalci jednali o své vůli.

Hledání viníka

Pokud jde o viníky, Paulissen nikoho konkrétního nejmenoval. „Určit, kdo je za to zodpovědný, bude ještě běh na dlouhou trať," konstatoval. Kriminální vyšetřování, které v případu vedou nizozemští specialisté, bude podle něj v tomto směru pokračovat. Podle šéfa vyšetřovatelů byla identifikována stovka lidí významných pro vyšetřování, oficiálně ale zatím nebyli identifikováni konkrétní podezřelí.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ještě před zahájením tiskové konference v Nieuwegeinu jakýkoli podíl Ruska na sestřelení malajsijského boeingu důrazně popřel. Odvolal se na nové radarové údaje, o kterých v úterý informovali ruští vojenští činitelé a které prý svědčí o tom, že raketa nebyla odpálena z území ovládaného povstalci. Podle mluvčí ruského ministerstva zahraničí bylo vyšetřování "zkreslené a politicky motivované" a nevzalo v potaz důkazy, které poskytlo Rusko.