„Dnes byl velvyslanec KLDR prohlášen za nežádoucí osobu," oznámilo španělské ministerstvo zahraničí na svém anglickém twitterovém účtu s tím, že zemi musí opustit do konce měsíce.

Už koncem srpna Španělsko varovalo, že severokorejské testy jaderných a balistických raket „vytvářejí vážnou hrozbu pro mír a globální bezpečnost“. S tímto tvrzením také vláda informovala, že tyto provokace budou mít dopad na bilaterální vztahy.

Severní Koreu nezastavily v jaderných trestech ani nové sankce, které na ni byly uvaleny ze strany OSN na začátku minulého týdne. Tedy ještě před dalším pátečním testem KLDR. Při něm raketa proletěla nad severním Japonskem a dosáhla maximální nadmořské výšky 770 kilometrů.  Po zhruba 3700 kilometrech dopadla do Tichého oceánu. 

Prezident Miloš Zeman převzal 18. září v New Yorku ocenění za dlouhodobou podporu Izraele a Židů od Americké židovské organizace Gershon Jacobson Jewish Continuity Foundation (GJCF).
Zeman převzal v USA cenu za hájení zájmů Židů: Solidarita? Slovo nestačí

V neděli pak došla trpělivost i Spojeným státům, které uvedly, že Rada bezpečnosti už vyčerpala všechny své možnosti a „severokorejský problém“ bude řešit podle americké velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová Pentagon.

"Už jsme vyčerpali naprosto všechno, co jsme v Radě bezpečnosti mohli v této chvíli udělat," řekla Haleyová televizní stanici CNN. Celou záležitost prý ráda předá ministrovi obrany USA Jamesi Mattisovi.

Ten v pondělí naznačil, že už existují vojenské varianty, které by pomohly uchránit Soul před možným brutálním útokem ze strany KLDR, uvedla agentura Reuters. Odmítl však říci konkrétní varianty. Nicméně na otázku, zda existují nějaké možnosti za pomoci armády, odpověděl: „Ano, ano. Ale nebudu zabíhat do detailů.“

I když na korejském poloostrově sílí napětí, Američané se spojenci ho drží na politické úrovni. Mattis v pondělí zopakoval, že severokorejskou raketu Spojené státy nesestřelí, pokud nebude představovat přímou hrozbu pro USA a její spojence.

Satelitní snímek hurikánu Maria.
Maria začala pustošit Karibik, dosáhla nejvyššího stupně. Probíhají evakuace