"Kdykoli osvobodím dítě… a když předám toho chlapce nebo dívku matce a matka jej obejme nebo se ho snaží vzít do náruče, nedokážu ani vyjádřit, jakou radost může člověk mít," řekl agentuře Reuters muž, který přispěl k záchraně více než 70.000 dětí z kamenolomů, výroben koberců, farem a řady dalších míst, kde jsou násilně drženy v těžkých pracovních podmínkách.
Jeho organizace Hnutí za záchranu dětství (BBA) se již přes 30 let věnuje boji proti dětské práci a právním bitvám za vzdělání pro děti. V této aktivitě má podobné cíle jako sedmnáctiletá pákistánská školačka Malala Júsufzaiová, s níž dnešní Nobelovu cenu sdílí: umožnit vzdělání všem dětem bez rozdílu původu či pohlaví.

Typická skromnost

K ocenění mu pogratulovala řada aktivistů či indický premiér Naréndra Módí. Při otázce na to, co pro něj Nobelova cena znamená, si podle Reuters zachoval svou typickou skromnost. "Nikdy jsem o tom popravdě nepřemýšlel, ale lidé mi říkávali, že od chvíle, co jsem začal dělat tuhle věc v Indii, tak se to změnilo v celosvětové hnutí a jednoho dne že dostanu takovouhle cenu," řekl dnes novinářům.

Satjárthí a jeho organizace dávají řadu tipů indické policii, která na jejich základě osvobozuje děti z rukou překupníků. Letos v květnu například policisté zachránili 63 dětí a zadrželi 23 lidí podezřelých z toho, že je násilně drželi a obchodovali s nimi jako s otroky. "V Indii kvete rozsáhlý obchod s dětmi. Obchodníci jsou jako mafie, jsou schopni vydělat velké peníze a dokážou uplácet bezpečnostní složky, takže když se pokoušíme osvobodit tyto děti nebo stát proti těmto zločincům u soudu, je to vždy nebezpečné," popsal rizika své práce.

Kvůli svým snahám o záchranu dětí byl již surově zbit, kdosi zaútočil na jeho dům či zabil jednoho z jeho kolegů.

Řada dětí je však podle něj vystavena rovněž velmi brutálnímu zacházení. Některé z nich jejich věznitelé mrzačí, aby na ulici vyvolávaly větší soucit a vyžebrali víc peněz, o něž je poté zločinci připraví.

Indie stále zůstává jak levnou zdrojovou zemí pro obchodníky s dětmi, tak i cílovou stanicí, kam míří dětští otroci z jiných asijských států. Cena některých dětí na černém trhu se podle něj pohybuje okolo sta dolarů (2180 korun). Satjárthího organizace se mimo jiné pokouší do indického právního systému začlenit úpravy, které by děti před podobným zneužíváním lépe chránily.

Lepší vztahy
Sedmnáctiletá Malala Júsufzaiová je poctěna Nobelovou cenou za mír, kterou získala za svůj boj za práva dívek na vzdělání. Ocenění by ráda věnovala všem dětem, jimž dodá odvahu bojovat za svá práva, řekla dnes dívka žijící a studující v britském Birminghamu, která se stala vůbec nejmladší laureátkou Nobelovy ceny v historii. Cena, kterou získala spolu s indickým aktivistou proti dětské práci Kailášem Satjárthím, podle ní může pomoci ke zlepšení vztahů mezi oběma zeměmi.