Obavy organizací na ochranu přírody ještě vzrostly poté, co minulý týden rezignovala ministryně životního prostředí Marina Silva, hlasitá zastánkyně zachování největších světových deštných pralesů. Její svěřenci a obyvatelé oblasti, v níž je výstavba zamýšlena, mají strach z úbytku ryb a pitné vody a zároveň se nechtějí smířit s představou, že v okolí vyrostou kromě elektrárny také nové osady a spletitá síť infrastruktury.

„Silnice, budovy, obchodní společnosti – jako většina projektů v oblasti Amazonie, přinese i tato elektrárna více škod než užitku,“ soudí Ana Souza z Nadace na ochranu přírody.

Hydroelektrárna Belo Monte by se měla rozléhat na prostoru o rozloze 440 kilometrů čtverečních, a odklonila by část toku řeky Xingu, která na severu ústí do Amazonky.

Kritici elektrárny plánují na víkend mohutné protesty ve městě Altamira. Vládní představitelé jim ale již minulý týden vzkázali, že žádné demonstrace je od realizace projektu neodradí.

„Brazílie potřebuje čistou energii, která bude za přijatelnou cenu,“ uvádí v prohlášení státní energetická společnost Eletrobras. Výstavba vodní elektrárny je rozplánovaná na pět let a měla by do budoucna pokrýt šest procent celkové výroby elektrické energie v Brazílii.