Obžalobu prezidenta z „pasivní korupce" doručil nejvyššímu soudu generální prokurátor Rodrigo Janot. Spis dostal předseda dolní komory Kongresu Rodrigo Maia, který je Temerovým spojencem.

Brazílie, Sao Paulo, 17. srpna 2016. Demonstranti pod taktovkou odborů požadují konec vlády Michela Temera.
Brazílie řeší obří korupční skandál. Obviněna je třetina ministrů

Jde o první případ, kdy úřadující hlava státu největší latinskoamerické země čelí obvinění z trestného činu. Temer v úterý obvinění označil za fikci a za útok na svou osobu a na celou Brazílii. Funkce se prý dobrovolně nevzdá a zemi povede dál.

O prezidentově osudu nyní rozhodnou poslanci a nejvyšší soud. Pokud dolní komora dvoutřetinovou většinou obžalobu schválí, bude Temer dočasně odvolán a ve lhůtě 180 dnů se bude kauzou zabývat nejvyšší soud. Ten pak může hlavě státu vyměřit až 12letý trest vězení.

Poslanci Temerovy koalice jsou přesvědčeni, že mají potřebný počet hlasů, aby celý proces zablokovali. Podle obvinění přijal Temer přímo či přes prostředníky v období mezi letošním březnem a dubnem úplatek půl milionu brazilských realů (asi 3,5 milionu Kč). Dostal ho prý od brazilského podnikatele Joesleyho Batisty, šéfa velkého masokombinátu JBS. Batista čelí vyšetřování kvůli korupci v kauze kolem zkaženého masa.

Temer prohlásil, že vedení firmy se pokouší uniknout vysokým trestům za své vlastní zločiny, a tak se v rámci dohody s prokuraturou snaží svalit vinu na něho.

Bakterie Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním. Zejména u kuřecího masa je proto nutné brát na tuto skutečnost při přípravě zvláštní zřetel.
Veterináři našli v kuřecím mase z Brazílie salmonelu

Korupční kauza kolem prezidenta vypukla v polovině května, když brazilský tisk informoval o nahrávce Temerovy březnové schůzky s Batistou. Prezident přiznal, že se s ním sešel, popřel ale jakoukoli spojitost s korupcí. Nahrávka byla podle něj zmanipulovaná.

V souvislosti s nahrávkou už v květnu nejvyšší státní zastupitelství předběžně obvinilo prezidenta z maření vyšetřování korupce.

Konzervativec Temer převzal moc v Brazílii z pozice viceprezidenta loni po sesazení prezidentky Dilmy Rousseffové, které se staly osudnými neústavní manipulace s výsledky rozpočtu.