Nejvyšší soud Norského království se případem odmítl vůbec zabývat. Předchozí soudní instance už v březnu rozhodla, že Breivikova částečná izolace v třípokojové cele lidská práva respektuje. „Žádná z pasáží Breivikova odvolání neměla u Nejvyššího soudu naději na úspěch," zdůvodnila svůj verdikt odvolací komise.

Anders Behring Breivik
Jsem ve vězení vystaven mučení, tvrdí Breivik a podává žalobu na stát

Vrah si stěžoval například na to, že mu jsou jídla ohřívána v mikrovlnné troubě a podávaná káva je studená. Podle agentury Reuters označil tyto skutečnosti za „horší než waterboarding". Publikum tím konsternoval a pobavil zároveň.

Extrémista během svého vražedného běsnění v roce 2011 zabil 77 převážně mladých lidí. Přeživší a rodiny pozůstalých rozhodnutí soudu přivítali. „Jsem velmi šťastná. Znamená to, že náš systém justice funguje," řekla Libeth Kristine Roynelandová, matka osmnáctileté Synne, jedné z Breivikových obětí. „Znamená to, že toho teroristu ještě mnoho let neuvidíme," dodala nadějně.

Norský extremista Anders Breivik.
Prokuratura: Breivik se snaží z vězení šířit nacistické ideje

Breivikův právník Oeystein Storrvik nicméně prohlásil, že se jeho klient odvolá k Evropskému soudu pro lidská práva ve francouzském Štrasburku. „Poženeme případ do Štrasburku co nejdříve. Když jsem se ho ujal, věděl jsem, že u norské justice neuspějeme," odplivl si Storrvik.