Cameron vyhlásil referendum 23. června pod tlakem části své vládní Konzervativní strany, ale sám je v čele kampaně za zachování britského členství. Většina dosavadních předvolebních průzkumů ukazuje, že výsledek plebiscitu by měl být velmi těsný. Také naznačily, že někteří starší zastánci brexitu sledují debatu a mohli by v den hlasování změnit názor.

„Budete muset začít snižovat a omezovat to, co má pro lidi skutečný význam, ať už se jedná o peníze pro státní zdravotní systém nebo náš důchodový systém," řekl Cameron nedělníku The Observer.

Podle jeho slov by vysoupení z unie ohrozilo systém takzvaného trojitého zajištění, který stanovuje, že penze rostou podle inflace, rostoucích platů nebo o 2,5 procenta, pokud jsou obě zmíněné hodnoty nižší.

„Toto (pravidlo) jsme přijali v očekávání rostoucí ekonomiky. Ale pokud by před námi byla černá díra, obtížně bychom v budoucnu obhájili tuto zvláštní ochranu," uvedl ministerský předseda.

Ministr financí a další zastánce setrvání v EU George Osborne ve stejné souvislosti varoval, že britská armáda by mohla ročně kvůli ekonomickým potížím spojeným s brexitem přijít ročně až o 1,5 miliardy liber (téměř 52 miliard korun).

Jeden z významných zastánců brexitu a bývalý ministr Iain Duncan Smith obvinil Camerona, že podobná prohlášení jsou „ubohým zastrašováním" voličů, zvlášť důchodců.

Názor arcibiskupa Welbyho

Na stranu odpůrců brexitu se dnes přidal arcibiskup Welby, který vyzdvihl význam unie jako společenství, které přineslo mír poválečné Evropě a stále jej pomáhá udržovat. Unie podle něho přispěla k „většímu rozkvětu lidství a lepší sociální péči, než jaké byly kdykoli dříve v evropské historii".

„Učiníme rozhodnutí, které změní životy nás všech, a také budoucích generací, jak v této zemi, tak nepřímo ve velké části Evropy," napsal vůdce anglikánské církve v nedělníku Mail on Sunday.

Sám prý bude hlasovat pro setrvání, ačkoli nemá od Boha zaručenou odpověď na to, jaká volba bude v referendu správná. Bez ohledu na výsledek však doufá, že se po hlasování oba tábory znesvářené mnohdy ostrou kampaní usmíří.