Vítězové:

- Boris Johnson a Michel Gove

Bývalý londýnský starosta a bývalý ministr spravedlnosti, dvě nepřehlédnutelné tváře tábora zastánců brexitu budou nyní hrdiny protievropsky zaměřených konzervativních poslanců, což posílí jejich postavení před volbami nového vedení strany. To se uskuteční na podzim a vzejde z něj nový předseda a premiér poté, co David Cameron oznámil svou rezignaci. Body si přispal i vůdce protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) a europoslanec Nigel Farage, který ale oficiálně součástí kampaně Leave (Odejít) nebyl.

- Marine Le Penová a Vladimir Putin

Šéfka francouzské protiimigrační strany Národní fronta (FN) brexit otevřeně podporovala, rok před parlamentními volbami jí to může pomoci. Vzpruhou je britské referendum i pro populistické strany v Německu, Nizozemsku, Belgii či Itálii. Ruský prezident Vladimir Putin může mít z odchodu Británie prospěch, ačkoli oficiálně tvrdí, že mu výsledek radost neudělal. Rozdělená a oslabená EU totiž bude věnovat méně pozornosti Ukrajině a ruským záměrům nebo práci na společné energetické politice, která má snížit závislost Evropy na dovozu plynu z Ruska.

- Právníci

Jednání týkající se postupného opuštění evropské legislativy, formulace nových vztahů s Evropskou unií a obchodních smluv znamená pro právnické firmy jediné: potenciálně obrovské množství naúčtovaných hodin. Británie teď bude potřebovat zkušené právní experty, protože sama už jednání o obchodních smlouvách nevedla dlouhá desetiletí.

- Firmy s odporem k regulacím:

Většina velkých byznysmenů byla proti brexitu, některé firmy ale tvrdily, že odchod z EU bude znamenat snížení administrativní zátěže, konec přebujelým regulacím, a tím pádem i vyšší zisky.

- Trhy: zlato a bezpečné investice

Investoři nyní hledají co nejméně rizikové investice. Cena zlata stoupla na dvouleté maximum, posílil i švýcarský frank.

- Dublin, Amsterodam a další finanční centra

Irsko, Nizozemsko a severské země jsou připraveny nahradit Londýn v jeho pozici evropské finanční metropole. Brexit může vyústit v to, že banky se sídly v Británii nebudou moci využívat výhod společného evropského trhu. Případné omezení migrace zase může přinést firmám problémy s najímáním zaměstnanců z jiných evropských zemí.

Poražení:

- David Cameron a George Osborne

Premiér a jeho věrný spojenec, ministr financí, budou na brexitu politicky tratit. Cameron si na problémy zadělal sám, když slíbil vyhlásit referendum, aby uklidnil protievropsky naladěné křídlo své strany a oslabil konkurenci v podobě protievropské strany UKIP. Nyní ohlásil, že během tří měsíců opustí křeslo ministerského předsedy.

- politický a ekonomický establishment

Před brexitem Brity varovali až na výjimky všichni lídři z politiky i byznysu, od amerického prezidenta Baracka Obamy, přes šéfku Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeovou až po kanadského premiéra Justina Trudeaua. Velkými zastánci setrvání Británie v EU byli třeba i šéf americké banky JPMorgan Chase Jamie Dimon či zástupci automobilového průmyslu.

- velké banky

Brexit jim způsobí celou řadu problémů a na cenách jejich akcií se to už odráží. Bude se uvažovat o stěhování sídel, čekají se léta právní nejistoty ohledně nových pravidel fungování a zpomalení v oblasti fúzí a uvádění nových akcií na trh.

- obchodní dohody

Neví se, jak je mohou ovlivnit nové podmínky. V ohrožení je například dohoda o spojení německé burzovní společnosti Deutsche Börse s provozovatelem londýnské akciové burzy London Stock Exchange (LSE) v hodnotě přes 30 miliard dolarů (730 miliard Kč).

- trh

Pokles ceny akcií pocítí firmy závislé na britském trhu, chaotické období po brexitu nejspíš sníží objem investic a poškodí zaměstnanost, protože už před referendem zpomalil hospodářský růst v Británii na 0,4 procenta.

- Londýn a jeho realitní trh

Řada velkých zaměstnavatelů možná sníží počet svých zaměstnanců v Londýně, což sníží daňové příjmy a bude tlačit dolů ceny nemovitostí.

Divoká karta:

- Skotští separatisté

Tady je to nerozhodně - skotská vládní strana vyzývala voliče, aby hlasovali o setrvání země v EU, což se stalo. Skotsko je výrazně proevropské a je silně proti brexitu, výsledek referenda by ale mohl povzbudit zastánce skotské nezávislosti a pomoci jim v případném druhém referendu poté, co v tom prvním v roce 2014 zvítězili zastánci jednotné Británie.