Handicapovaný čtyřicátník Bidžán Ebrahímí přitahoval pozornost svého okolí na předměstí britského přístavního města Bristol tím, že často fotil. Kvůli údajně citlivým snímkům dětí, které si pořizoval, jej někteří lidé z jeho čtvrti začali označovat za pedofila. James ale zašel ještě dále: opakovaně na svého souseda křičel a nutil jej, ať mu odevzdá fotoaparát.

Vrah se neskrýval

Jednoho dne přerostly verbální útoky v brutální fyzické násilí. Sérií úderů do hlavy postiženého muže ubil k smrti. Poté se svým kumpánem jeho tělo polili hořlavinou a zapálili, za což vyměřil soud Jamesovu společníkovi čtyři roky vězení. Ohořelé ostatky byly nalezeny zhruba sto metrů od Ebrahímího domova a jeho vrah se nijak neskrýval. Rasové motivy však odmítl.

Soudce dnes označil Jamesův čin za „hluboce šokující" skutek, který je „brutálním aktem nespravedlnosti". O podmínečné propuštění může vrah podle rozsudku požádat po 18 letech.

Mohlo se smrti předejít?

Ebrahímího příbuzní v soudní síni považují doživotí za adekvátní, chtějí se však ještě dovolat spravedlnosti v policejním sboru. „Další otázkou, která musí být zodpovězena, je zda se mohlo Bidžánově smrti předejít, kdyby se od úřadů dočkal odpovídající ochrany, kterou si zasloužil," řekla stanici BBC jeho sestra.

Ebrahímí, který přišel do Británie z Íránu v roce 2001 „s nadějí na lepší život", totiž několik dní před svou vraždou opakovaně policii na stále agresivnější útoky ze strany Jamese upozorňoval a žádal o ochranu.

Žádné nevhodné fotky

Místo toho se dočkal pouze zadržení a kontroly svého fotoaparátu, neboť si na jeho „podivné" chování stěžoval kdosi ze sousedů. Policisté však žádné nevhodné snímky neobjevili a přístroj mu vrátili.

Možné pochybení ve vlastních řadách policejní inspekce vyšetřuje, žádné tresty však dosud nepadly. „Pan Ebrahímí byl člověkem, který si zasloužil ochranu každého z nás, a nám je velmi líto, co se mu stalo," uvedl v omluvě náčelník policejního okrsku Nick Gargan.