Policie oznámila otevření případu v pondělí před domem premiéra z let 1970 až 1974 v Salisbury. Dnes se mu věnují všechna britská média. Na prvních stránkách se objevily údaje z Heathova života, který zůstal svobodný a bezdětný. Ve Wiltshiru, kde trávil poslední roky života, policie vyzvala případné svědky, kteří by se mohli k aféře vyjádřit. Mirror otiskl rozhovor s nejmenovaným mužem, který tvrdí, že ho ve 12 letech znásilnil známý politik.

Údajně se to stalo v londýnském bytě v roce 1961, kdy byl Heath poslancem. Údajná oběť tvrdí, že si uvědomil, že násilníkem byl politik, až když o čtyři roky později viděl Heathovu fotografii v novinách. „Pochopil jsem, proč mi nikdo nechtěl věřit. Považovali mne za lháře," řekl. Útok prý ohlásil po dvou měsících.

Bývalý Heathův poradce Brian Binley stanici BBC řekl, že je těžké tomuto obvinění uvěřit. „Edward Heath o sobě nemluvil, přísně se kontroloval. Neměl mnoho přátel a podobná obvinění je třeba posuzovat s opatrností. Říká se, že není kouře bez ohně, ale všichni víme, že někdy je to jinak," řekl Binley.

Jeden z bývalých policistů vypověděl, že útvar ve Wiltshiru se nezabýval obviněním z pedofilního činu vzneseném v 90. letech.

Heathův případ je vyšetřován v rámci operace, v níž se prověřují obvinění sexuálního násilí, které na dětech v 70. a 80. letech spáchaly známé osobnosti. Pedofilní aféru rozpoutalo odhalení o zneužívání dětí dnes již nežijícím bývalým moderátorem BBC Jimmym Savilem. Pře rokem londýnský soud kvůli zneužívání nezletilých dívek poslal takřka na šest let do vězení australského baviče, malíře a zpěváka Rolfa Harrise. Loni ministerstvo vnitra ohlásilo, že se bude zabývat možností, že v 80. letech existovala pedofilní síť pro politiky.