Bankovka vydaná centrální bankou Velké Británie Bank of England má v levém horním rohu shluk zvýšených teček, díky kterým budou moci lidé s omezením zraku identifikovat její nominální hodnotu.

Na bankovce jsou také tučně vytištěná čísla a vyvýšené obtisky. Britská centrální banka se vyjádřila, že vydání takovéto bankovky inspirované Braillovým písmem předem konzultovala s Královským národním slepeckým ústavem (RNIB).

„Tyto nové vlastnosti bankovek by měly lidem žijícím se ztrátou zraku pomáhat rozlišovat mezi nominálními hodnotami,“ uvedl Steve Tyler, úředník RNIB. Před vydáním této bankovky se lidé se slabým zrakem museli spoléhat na rozdíly ve velikosti a barvě, aby mezi sebou jednotlivé bankovky rozlišili.

Ruská armáda; ilustrační foto
Začínají ruské manévry u Baltu. Napětí stoupá, NATO má pohotovost

Na nově vydaném platidle je navíc kromě britské královny Alžběty II. vyobrazena ještě jiná žena. Tou je britská spisovatelka Jane Austenová, která tak na desetilibrové bankovce nahradila zakladatele evoluční biologie Charlese Darwina.

Ve Velké Británii už dříve proběhla kampaň, na jejímž základě se centrální banka rozhodla právě pro Austenovou. Lidé totiž v kampani tlačili na to, aby byly na národních platidlech zastoupeny také osoby ženského pohlaví.

Na ostatních bankovkách zůstali muži. Na pětilibrové bankovce najdeme dřívějšího předsedu vlády Winstona Churchilla, na dvacetilibrové ekonoma Adama Smithe. Průkopníci parního stroje Matthew Boulton a James Watt zdobí bankovky padesátilibrové. Na přední straně všech bankovek stále zůstává královna Alžběta II. coby hlava Spojeného království.

Střelba na střední škole v Rockfrodu.
Byl milý, zábavný, ale divný. Vrah ze střední školy v USA miloval zbraně

Bankovka je zároveň druhou v Británii, která je vyrobena z plastu místo tradičního papíru. Pětilibrová plastová bankovka byla do oběhu vpuštěna v září loňského roku.

Centrální banka považuje plastová platidla za „bezpečnější, odolnější a čistší“. Použití plastu ale způsobilo na Britských ostrovech kontroverzi, protože se k jejich produkci používá i stopové množství zvířecího tuku. Banka zvažovala použití jiného materiálu, nakonec ale zůstala u původního rozhodnutí.

Centrální finanční instituce plánuje vypustit do oběhu přes jednu miliardu nových plastových desetilibrových bankovek. Ty staré papírové budou z cirkulace staženy.

Požár v náboženské škole; Malajsie
VIDEO: V náboženské škole v Malajsii uhořelo nejméně 23 školáků