Britské úřady měly doposud za to, že se život Ashyi Kinga dostal do ohrožení v důsledku toho, že po údajném únosu se ocitl mimo péči lékařů. Britský bulvár dokonce spekuloval, že rodiče jsou náboženští fanatici ze sekty Svědků Jehovových, kteří moderní léčbu zatracují. Přitom podle dnešního vydání listu The Guardian rodiče tak jednali v naprostém zoufalství poté, co jim lékaři z nemocnice v Southamptonu řekli, že pro dítě, které předtím operovali, již více udělat nemohou. Zároveň jim tvrdili, že citlivější protonová operace na tom nic nezmění.

List v článku s titulkem "Rodiče Ashyi Kinga jsou kriminalizováni za to, že se starají" obvinil britský úřední systém, že chybuje na úkor utrpení jednotlivce a nechce svůj omyl ani přiznat. Podle The Guardian se Kingovi vzepřeli arogantním lékařům ze zoufalství a místo, aby syna zanedbávali, nebyli prostě ochotní ho jen tak nechat zemřít.

Propuštění na svobodu

Britská prokuratura se rozhodla změnit názor poté, co rodiče při výslechu španělských úřadů objasnili důvody "únosu" chlapce z britské nemocnice. Madridský soud nařídil policii, aby Kingovy propustila na svobodu, ihned potom, co ho britské úřady informovaly o svém novém stanovisku.

Návrh na stažení zatykače podala oblastní policie, v jejímž okrsku se zdravotní zařízení nachází. Cílem zatykače bylo po útěku rodiny zajistit bezpečnost dítěte, "nikoli mu odejmout podporu rodiny v tak mimořádně náročném okamžiku jeho života", uvedl šéf policie v Hampshiru Andy Marsh.

Kingovi odvezli syna z nemocnice v Southamptonu ve čtvrtek a později se spolu s jeho šesti sourozenci přeplavili na trajektu do Francie. Odtud pokračovali na jih Španělska, kde chtěli údajně prodat svou nemovitost, aby měli na léčebné výlohy v Česku. Protonové centrum v Praze, kam chtěli Kingovi Ashyu dopravit, potvrdilo, že se na ně rodina v této věci obrátila již 21. srpna. Protonová léčba, pokud je diagnóza správná, by prý byla vhodná.

Malý Ashya je od sobotního zatčení rodičů v jihošpanělské obci Vélez Málaga v místní nemocnici. Podle mluvčího kliniky je chlapec ve stabilizovaném stavu a pod policejním dohledem. Kingovi byli umístěni do vazby ve věznici Soto del Real nedaleko Madridu a asi 500 kilometrů od místa, kde leží jejich syn.

Setkání s rodinou

Britský vicepremiér Nick Clegg dnes Ashyovy rodiče podpořil. Využití "plné síly práva" prý nepovažuje v jejich případě za vhodné, uvedl list The Guardian. Clegg také vyjádřil rodině účast a vyzval úřady, aby umožnily rodičům setkání s jejich nemocným synem. "Je to malý chlapec, který je sám v nemocnici, nemluví španělsky, je odříznut od rodičů a sourozenců. Rád bych ho viděl v kruhu rodiny, jakmile to bude možné," uvedl Clegg. "Každá matka nebo otec by na jejich místě určitě jednali stejně," dodal.

Do případu se vložil i britský premiér David Cameron, který na Twitteru rozhodnutí britské prokuratury vřele uvítal. "Je důležité, aby se chlapci dostalo léčení a lásky rodiny," upozornil.

Internetová petice, v níž lidé protestují proti postupu vyšetřovatelů a požadují shledání rodičů s jejich synem, měla dnes kolem poledne už více než 120.000 podpisů. Podle zpravodajského webu BBC umožnily úřady nejstaršímu Ashyovu bratrovi Dannymu Kingovi v pondělí večer sourozence navštívit.