HMS Queen Elizabeth přitom není jedináčkem. Má i své dvojče, sesterskou loď HMS Prince of Wales. Británie na svůj poklad vynaložila přes šest miliard liber (přibližně 179 miliard korun). Než však budou moci být na moři plně k dispozici, čekají je zhruba dvouleté testování.

Výroba letada L 410 v kunovickém Aircraft Industries.
Ruská továrna už má objednávky na české L-410, chce vyrobit 20 letounů

O tom, že je Queen Elizabeth největší britskou válečnou lodí, svědčí i její míry. Tato krasavice měří 280 metrů a na její palubu by se s přehledem vešla tři fotbalová hřiště, uvádí BBC. Za den dokáže urazit 800 kilometrů.

Ze skotského doku pomáhalo plavidlu o výtlaku 65 tisíc tun jedenáct vlečných člunů. Nyní čeká u ústí do moře na odliv, aby mohla proplout pod mosty na řece Forth, zmínila agentura Reuters.

Jakmile bude Queen Elizabeth v plném provozu, může vést tisícičlenou posádku a pojme 40 bojových letadel. Chválu na ni pěl i ministr obrany sir Michael Fallon. „Jde o historický okamžik pro Velkou Británii," uvedl ke spuštění letadlové lodi na vodu. „Tato plovoucí pevnost je bezesporu nejmocnější lodí, která kdy byla v Británii postavena. Pomůže nám v boji se stále se měnícími hrozbami po celém světě," dodal.

Zdroj: Youtube

Podle ministra obrany je Queen Elizabeth jasným příkladem „britské představivosti, vynalézavosti, invence." Od nové chlouby očekává během následujících padesáti let, že bude po celém světě demonstrovat (vůči nepřátelům) britskou sílu. „Celá země může být na tento národní úspěch hrdá," zakončil sir Fallon.

HMS Queen Elizabeth je první královskou letadlovou lodí od roku 2010, kdy byl z provozu vyřazen HMS Ark Royal.

Jak dostat kolos na moře? Podívejte se na animaci

Zdroj: Youtube
Theresa Mayová, předsedkyně britské vlády a lídr konzervativců
Brexit: Mayová chce pro občany EU stejná práva jako pro Brity