Nyní expert na kriminalitu James Freedman a ministerstvo zahraničí spojili síly, aby spustili na internetu kampaň, jejíž název by se dal přeložit jako „Dej si pozor na pas". Cílem je poradit britským turistům, jak se nestat snadným terčem zlodějů dokladů.

K jejich nejběžnějším trikům patří vydávat se za úředníka či policistu, který požádá o cestovní doklad a pak s ním odkráčí pryč. Nechybějí samozřejmě kapesní krádeže, usnadněné nepozorností obětí. Zloději si často berou na mušku hotelové recepce, kde turisté mívají plné ruce práce s přihlášením se, vyplněním formulářů či placením, a tak nedávají na pasy pozor.

Turistům se také doporučuje ostražitost během odpočinku a nepokoušet zloděje tím, že ponechají své tašky bez dozoru, anebo si přehodí sako přes židli, čímž dlouhoprstým zájemců usnadní záměr vybrat jim kapsy.

Freedman připouští, že zločinci stále zdokonalují své triky, ale radí pár jednoduchých opatření, které mohou lidem pomoci. „Noste jen to, co opravdu potřebujete, a uchovávejte peníze a další cennosti v bezpečné kapse či tašce. A především důvěřujte svým instinktům a dávejte si pozor na každého, kdo naruší váš osobní prostor," říká.

Ministerstvo zahraničí také doporučuje udělat si kopie dokladů, zamykat pasy v hotelovém sejfu a nenosit doklady viditelně.

Obdobně upozorňuje turisty i české ministerstvo zahraničí.