„Podívejme se na nejpřitažlivějšího a nejpůsobivějšího řečníka v historii. Když měl Hitler projev, kterému byla přítomna řada známých osobností, tak nejdříve začal tím, že chodil dopředu a zpět, poutal svým pohledem," prohlásil Etheridge podle nedělníku The Mail on Sunday. „A když začal mluvit, viseli na každém jeho slově," dodal europoslanec.

Poté Etheridge posluchačům doporučil, aby Hitlerův styl využívali. „Neříkám přímo kopírovat, vyberte si určité momenty," vysvětlil.

Řada britských politiků Etheridgeova slova kritizovala jako nevhodná s ohledem na Hitlerův zločinný režim. Strana UKIP se ale za svého člena postavila.

„Bill Etheridge vedl seminář o veřejných projevech a zmínil největší řečníky minulosti, jako byli (Winston) Churchill, (Tony) Blair, Martin Luther King a Hitler, jejichž styl – a ne obsah – by měl být studován," uvedla mluvčí UKIP.

Urážet prý nechtěl

Etheridge se dnes omluvil a řekl, že jeho záměrem nebylo urážet. „Hitler byl zlem a nic dobrého z něho nevyšlo. Svůj talent pro veřejné proslovy využil k tomu, aby dosáhl opravdu ďábelských věcí," vysvětlil.

Výrazně euroskeptická UKIP Nigela Farageho dokázala v květnových eurovolbách porazit tradiční britské strany. V Evropském parlamentu se poté straně podařilo sestavit frakci Evropa svobody a demokracie (EFD), která je proti unijní integraci.

Zdroj: Youtube