Schválení původního návrhu potvrdil slovenský ministr financí Peter Kažimír. "Je to definitivně schválené ze strany Evropské komise. Ta mince bude vyražena a bude v oběhu v celé eurozóně," citoval deník Kažimíra.

Národní banka vydá pamětní dvoueurovou minci u příležitosti 1150. výročí příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Navrhovaná podoba mince se několikrát změnila. Původně zamýšlená svatozář nad hlavami světců vadila Francii a Řecku s tím, že porušuje náboženskou neutralitu. Odpůrci hrozili tím, že zablokují její používání v eurozóně.

Banka se proto rozhodla svatozář z návrhu vypustit, což však popudilo slovenskou církev i veřejnost. Slovensko tedy nakonec komisi představilo původní návrh a dočkalo se jeho schválení.

Byzantští misionáři Cyril a Metoděj přišli na Velkou Moravu, která zahrnovala i území dnešního Slovenska. na pozvání knížete Rostislava v roce 863. Bratři přeložili biblické a liturgické texty do řeči srozumitelné místním obyvatelům, upravili pro slovanskou řeč písmo a včlenili evangelium do zdejší kultury.