Celkem 7,3 milionu eur (asi 197 milionů Kč) poputuje řeckým úřadům, které zajišťují přijímání a registraci žadatelů o azyl. Peníze mají být využity také na zlepšení lékařských služeb v Řecku, především na ostrovech v Egejském moři. Půl milionu eur je přímo vyčleněno na zlepšení dodávek vody v uprchlickém středisku na ostrově Samos.

S novými penězi se mimořádná pomoc Řecku v souvislosti s migrační krizí letos už vyšplhala na přibližně 353 milionů eur (přes 9,5 miliardy Kč). Tyto peníze jdou nad rámec plánovaných národních programů v současném víceletém finančním období, tedy nad 294,5 milionu eur (7,9 miliardy Kč) z Evropského azylového, migračního a integračního fondu (AMIF) a 214,7 milionu eur (5,8 miliardy Kč) z ISF.

V Řecku jsou stále desetitisíce migrantů, kteří v zemi uvázli poté, co byla zablokovaná takzvaná balkánská trasa, po které uprchlíci mířili dál do Evropy. Jarní dohoda mezi EU a Tureckem ovšem výrazným způsobem snížila počty nově přicházejících.

Hlavní migrační trasou se tak stává moře mezi severoafrickým pobřežím a Itálii, kudy letos do Evropy míří především ekonomičtí migranti z Afriky v přibližně stejných počtech jako v loňském roce.

Italská pobřežní stráž nyní dostane podporu 2,2 milionu eur (59,5 milionu Kč) na své námořní aktivity. Peníze mají být využity na potraviny pro zachráněné, ale také na platy a další náklady související s posádkami. Za další milion eur (asi 27 milionů Kč) nakoupí italské námořnictvo vybavení a ochranné obleky, aby byly možné bezpečné zdravotní prohlídky migrantů po jejich záchraně.

Mimořádná pomoc Itálii se od počátku roku dostala k 24,5 milionu eur (661,5 milionu Kč). Jde o peníze nad celkem 592,6 milionu eur (16 miliard Kč), které Itálie dostala v rámci plánovaných programů AMIF a ISF.