„Válka nás nestála málo,“ připustil ve středečním proslovu v Pentagonu prezident USA George Bush. „Tyto náklady jsou ale nezbytné k porážce našich nepřátel v Iráku.“

Šéf Bílého domu, jenž kvůli invazi do Iráku přišel o přízeň velké části národa, se znovu pokusil přesvědčit Američany o správnosti války na Středním východě.

„Náš úspěch je nepopiratelný, a přesto stále někdo volá po ústupu,“ postěžoval si Bush, který navzdory nesouhlasu Kongresu loni poslal do Iráku další tisícovky vojáků. Armádní posily a změna kurzu amerických velitelů přinesla podle Bushe „strategické vítězství“ a obrat k lepšímu v celém Iráku.

„Naší výzvou je nyní pokračovat a zpečetit porážku teroristů,“ řekl Bush s tím, že odsun vojáků, který prosazují oba demokratičtí kandidáti na příštího prezidenta USA, by byl důkazem slabosti a poklesu významu 11. září.

Krveprolití a zoufalství

Zatímco se Bushova administrativa bije v hruď, světové humanitární organizace přichází s varovnou zprávou.

„Navzdory mírnému zlepšení bezpečnostní situace v některých oblastech jsme svědky drastických dopadů pokračujícího násilí. Civilisti jsou vražděni, zraněným není poskytována dostatečná zdravotní péče a miliony lidí jsou bez dodávek nezávadné vody,“ uvádí zpráva Amnesty International nazvaná „Krveprolití a zoufalství: Irák po pěti letech“.

Ke kritice lidských práv v Iráku se přidal i Červený kříž, jenž vyzval světové velmoci, aby obnovily úsilí na pomoc „obyčejným Iráčanům“, kteří riskují život i při cestě do práce či do školy.