Coulson a dalších šest lidí je v Londýně souzeno kvůli odposlechům a uplácení policistů. Všichni vinu popírají. Aféra propukla naplno v červenci 2011, kdy se ukázalo, že novináři NoW nechali odposlouchávat hlasovou schránku unesené a později zavražděné dívky Milly Dowlerové.

Coulson dnes řekl, že mu v roce 2004 reportér listu Neville Thurlbeck přehrál odposlechnuté vzkazy ministra, které ukazovaly na jeho vztah s jistou ženou a také některé aktivity kolem boje proti terorismu. Nejprve byl prý Coulson šokován a nařídil toto pátrání zastavit, ale nakonec po poradě s právníkem se rozhodl příběh použít.
"Bylo to poprvé a jedinkrát, co mi někdo přehrával (tajně odposlechnuté) hlasové vzkazy," zdůraznil podle Reuters Coulson před soudem k někdejší zkušenosti s Thurlbeckem. Ten se již dříve justici přiznal, že odposlouchával hlasové schránky různých lidí.

Naléhal, aby o odposleších mlčel

Bývalý reportér NoW Clive Goodman, který byl v roce 2007 odsouzen za odposlechy hlasových schránek členů královské rodiny, letos v březnu před před soudem vypověděl, že Coulson o všech odposleších věděl. Řekl, že Coulson na něj jako šéfredaktor naléhal, aby v redakci o rozsahu ilegálních odposlechů mlčel. Výměnou za mlčení mu prý sliboval po návratu z vězení možnost, že v redakci bude moci opět nastoupit.

Goodman skutečně o odposleších v NoW v roce 2007 mlčel. Coulson tehdy tvrdil, že o nich nic nevěděl. Přesto po aféře odešel z čela NoW s tím, že za ní přejímá osobní odpovědnost.

Stal se posléze šéfem komunikace Konzervativní strany vedené Cameronem, která byla tehdy v opozici. Poté, co se po volbách v roce 2010 stal Cameron premiérem, stal se jeho mluvčím. Byl jím do ledna roku 2011, kdy se o odposleších psalo stále víc.

Goodman v březnu také vypověděl, že Coulson osobně schválil pravidelné platby soukromému detektivu Glennu Mulcairovi určené na odposlechy členů a personálu královské rodiny. Mulcair byl odsouzen v roce 2007 spolu s Goodmanem.