Všechny přivedli za reportérem CNN kurdští strážci spoutané a s páskami na očích, které si ale mohli sundat. Zda hovořili pravdu nebo dostali přikázáno, co mají říkat, nebyla CNN schopná ověřit.

Muž, který se představil jako Sulajmán, pochází ze Sýrie a na území kontrolované IS dobrovolně nikdy nevstoupil. Nechal se ale najmout do oddílu, který odpálil na dálku nálož u jednoho kurdského stanoviště. Domnívá se, že byl při výbuchu zabit i jeho synovec. Za práci dostal ale zaplaceno 3600 dolarů (78.000 korun). „Řekli nám, že bojují za islám a spravedlnost. Ale lhali nám, zneužili naši chudobu," řekl.

Další vězeň byl devatenáctiletý Karím. Za to, že souhlasil, že bude v řadách IS bojovat v Sýrii déle než rok, dostal 2000 dolarů. O účasti v bojích má důkaz v podobně hrozné jizvy na břiše, kam byl třikrát střelen. „Dávali nám drogy, byly to halucinogeny, díky nimž jsme šli do bitev beze strachu o život," vypověděl.

Odpadlíci

Mnoho jeho spolubojovníků prý byli cizinci a protože nehovořili syrským dialektem arabštiny, měl potíže se s nimi dohodnout. Potkal prý i jednoho Číňana. Některým z jeho druhů IS slíbil manželky. Viděl prý, jak IS sťala mnoho lidí. „Jakmile někam přijedou, označí všechny, kdo se nechtějí podrobit islámskému zákonu, za odpadlíky. Stínají i ženy, když si odmítnou zakrýt hlavu," sdělil Karím.

Třetím z vězňů byl bývalý učitel a otec dvou dětí Džábir. Na dotaz, co by udělal, kdyby k jeho hlídce přijel americký novinář, dopověděl: „Zemřel byste. Lze zemřít mnoha způsoby – určitě by vás mučili, mohli by vám useknout hlavu nebo ruce. Neskončilo by to obyčejnou kulkou do hlavy."

Žádný ze tří vězňů neměl přesné a čerstvé informace o dění v terénu v Sýrii. Sulajmána například šokovalo, když se dověděl, že USA s několika arabskými státy bombardují pozice IS. „Doufám, že je zabijí všechny," řekl se slzami v očích.

Vězni se shodli, že bylo chybou, že se připojili k IS, a prosili kurdské strážce o odpuštění. Kurdové, kteří vedou věznici, jsou ale přesvědčeni, že kdyby tyto kajícníky pustili na svobodu, znovu by se k IS připojili.