Bodmer, který se v roce 2004 přiznal, že se podílel na spiknutí s cílem prát špinavé peníze, se nakonec stal klíčovým svědkem obžaloby v procesu s Koženého partnerem Frederikem Bourkem. Ten s Koženým na údajných machinacích v Ázerbájdžánu spolupracoval a newyorský soud ho stejně jako Koženého rovněž obvinil z úplatkářství.

S Koženým se Bourke seznámil v roce 1997, když podnikatel českého původu hledal investory pro privatizaci ázerbájdžánského naftového průmyslu. Do operace, jejímž cílem bylo získat podíl na privatizované ropné společnosti Socar, vložili američtí investoři 350 milionů dolarů. Ázerbájdžán firmu ale neprodal a investice ztratily hodnotu.

Křivé svědectví?

Bourkemu v roce 2011 odvolací soud potvrdil trest ročního vězení, ale finančník tvrdí, že proti němu bylo využito křivé svědectví právě švýcarského právníka Bodmera, který se podle něj spoluprací s obžalobou snažil o menší trest. Bourke roční trest ještě nenastoupil a znovu se odvolal.

Kožený byl v roce 2005 zatčen na základě amerického zatykače na Bahamách, ale v roce 2007 byl propuštěn na kauci a bahamský odvolací soud ho v roce 2010 odmítl vydat do USA. O dva roky později toto rozhodnutí potvrdil i britský Soudní výbor Státní rady britské královny, který je poslední soudní instancí pro některé bývalé britské kolonie, tedy i Bahamy.

Na rozsudek manhattanského soudu ještě čeká Koženého bývalý zaměstnanec Thomas Farell a v jeho případě se soud zřejmě vyjádří příští měsíc.

„Největším zklamáním tohoto případu je … že se před tímto soudem neobjevil pan Kožený," řekla ve středu soudkyně Shira Scheindlinová.

Finančník Viktor Kožený je rovněž v České republice stíhán pro podvod ve výši přes deset miliard korun způsobený Harvardskému průmyslovému holdingu. Od roku 1994 žije na Bahamách, v následujícím roce získal za poplatek také irské občanství.

V červenci 2010 rozhodl Městský soud v Praze, že Kožený a jeho bývalý kolega Boris Vostrý mají jít za miliardové podvody každý na deset let do vězení, loni odvolací soud trest Koženému potvrdil a Vostrému o rok snížil. Kožený má také zaplatit škodu zhruba 8,3 miliardy a úroky, Vostrý přes 2,2 miliardy a úroky. Česká justice požádala bahamské úřady o Koženého vydání.