Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Čaj bojuje v Asii 21. století o své místo na slunci

TCHAJPEJ – Od Pekingu přes Tokio, Soul, Hong Kong až po Tchaj-pej ztrácí čaj pro asijskou mládež svůj půvab. Mladí Asiaté ztrácejí totiž vrychlém tempu moderního života trpělivost čekat deset minut na čaj připravený tradičním způsobem.

15.10.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: REUTERS

„Nemám žádný čas ani příslušnou čajovou kulturu,“ řekla Becca Liu, pětadvacetiletá absolventka vysoké školy vTchaj-peji.

„Více mě zajímá, jak připravit kávu,“ dodává.

Milovníci čaje jsou nicméně odhodláni obnovit vAsii jeho dřívější prestiž. Tajwanský znalec Yang Hai-chuan prodává směsi prvotřídních a běžných čajů jako novodobé ochucené nápoje. „Spotřeba tradičního čaje klesá, protože není předávána novým generacím,“ říká Yang, který vyučuje tradiční přípravu čaje hrstce studentů.

VJaponsku je mezi mladými lidmi populární nová řada čajů slibující redukci tělesné váhy. Jihokorejská značka „17 Tea“ je oblíbená díky údajným léčivým účinkům.

Podle čínské legendy byl čaj objeven před 5000 lety císařem Šen Nun-gem, který usrkával horkou vodu, do níž mu spadla čajová větvička.

Od té doby je čaj pilířem kulturního a kulinářského života Asie. Do Evropy se rozšířil v17.století.

Přestože složité čajové rituály téměř zanikly, většina Asiatů se vyhýbá západním pytlíkovým čajům a dává přednost čerstvým lístkům zalitým horkou vodou. Mládež má raději čaj vplechovce, nealkoholické nápoje a kávu. Tradiční čaj stále častěji nazývají „nápojem starých lidí.“

Minoru Takano, ředitel Japonské asociace výrobců čaje přiznává, že plechovky sochuceným čajem pomohly vJaponsku udržet úroveň spotřeby. „Máme ale starost, že čajová kultura nebude těmito nápoji udržena,“ dodal Takano.

Spotřeba čaje naopak roste vzemích Středního východu. Díky tomu Centrum obchodu sčajem vDubaji (DTTC) očekává více než desetiprocentní nárůst obchodu vporovnání sloňským rokem. Předpokládaný objem obchodu zprostředkovaný DTTC by měl letos dosáhnout 5,5 milionů kilogramů oproti loňským 4,3 milionům.

Blízký a Střední východ je s27 procenty podílu na světovém dovozu třetím největším konzumentem čaje na světě. Spolu se Společenstvím nezávislých států se na dovozu podílel 44 procenty vroce 2005. Tyto dvě oblasti jsou pro DTTC klíčové. Vkonkurenčním boji sobchodním centrem vkeňské Mombase se snaží využít nejen své výhodné polohy, ale připravuje expanzi včetně vybudování skladových prostor a balících a mísících zařízení.

Centrum například společnostem nabízí skladování zdarma po dobu 60 dní, používání mísících zařízení a 50tileté daňové prázdniny.
15.10.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Dílčí výsledky houbařských výprav Jiřího Laštůvky z uplynulého týdne.
2 4

Hlinecký houbař nanosil za týden z lesa přes tisíc hřibů

Ilustrační foto
18

Do půlky srpna má být mírně chladněji a deštivěji, než je zvykem

Na hranici možného: 3,5 tisíce kilometrů „čtyřicítkou“

/INTERAKTIVNÍ INFOGRAFIKA/ Nejrychleji v historii zvládl Tour de France Lance Armstrong. Jenže dopoval.

V Lokti zahynul mladý motokrosař

Motokrosové mistrovství světa v Lokti si vybralou krutou daň. V sobotním závodě evropského šampionátu do 85 ccm 13letý Moldavan Igor Cuharcius havaroval při dopadu svého stroje na dvojskoku z horní části okruhu.

Myslivci rozmisťovali pachové ohradníky. Ty mají zabránit migraci divočáků

/VIDEO/ Tisíce kelímků s pěnou a koncentrátem, stovky myslivců, desítky kilometrů. Tak v sobotu vypadala hranice zlínského okresu od brzkých ranních hodin.

Kláštery nabízejí poznání, odpočinek, ubytování i nové zážitky

Kláštery jako cíl výletů, seznámení s historií i nalezení chvíle klidu v uspěchaném světě prezentuje web Klášterní stezky. Vytvořili ho učitelé a studenti pražské pedagogické fakulty a zahrnuje podrobné informace o více než dvacítce klášterů v Čechách a na Moravě. Seznamuje s řeholním životem i s tím, jak církev postupně staleté objekty renovuje. Kláštery jsou stále více objevovanou skupinou památek, která láká zájemce o kulturu i milovníky technických či přírodních památek.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení